Advertentie
nieuwsanalyse

Macron splijt linkse en rechtse kamp

De openlijke sollicitatie van Manuel Valls (links) om bij de parlementsverkiezingen op te komen voor de beweging van Emmanuel Macron (rechts) zette kwaad bloed bij de PS. ©REUTERS

Nu de presidentsrace beslecht is, beginnen de Franse politici zich warm te lopen voor de parlementsverkiezingen in juni. Verschillende partijen worstelen met hun strategie: hard campagne voeren tegen Emmanuel Macron of niet?

Nog voor de Franse politieke partijen grondige evaluaties kunnen maken hebben van hun strategie voor de presidentsrace, moeten ze al de tactiek bepalen voor de strijd om de 577 parlementszitjes. Die vindt op 11 en 18 juni.

Nooit eerder in de geschiedenis van de Vijfde Republiek was de uitkomst van die parlementaire stembusslag zo moeilijk te voorspellen. Tot nu toe was het bijna een ongeschreven regel dat de Fransen hun pas verkozen president ook een comfortabele meerderheid in het parlement bezorgden.

Door de versplintering in het Franse politieke landschap lijkt de kans klein dat dergelijke meerderheid dit keer zomaar voor het oprapen ligt voor Emmanuel Macron. Net als bij de presidentsverkiezingen zouden vier blokken - (extreem)links, rechts, extreemrechts en een centrumbeweging rond de pas verkozen president - wel eens aan elkaar gewaagd kunnen zijn.

Met die wetenschap in het achterhoofd pogen de verschillende partijen dezer dagen de geknipte strategie voor de parlementsverkiezingen uit te stippelen. Dat blijkt geen formaliteit. De onuitgegeven politieke situatie zorgt bij verschillende partijen voor de nodige strubbelingen. Een overzicht.

1. PS staat op exploderen

De socialisten beginnen in de minst comfortabele omstandigheden aan de campagne voor de parlementsverkiezingen. De partij incasseerde een uppercut tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Haar kandidaat, Benoît Hamon, wist slechts 6,4 procent van de kiezers te verleiden op 23 april. Nooit eerder brachtende sociaal-democraten het er zo slecht van af.

Een grondige evaluatie van wat fout liep bij de strijd om het Élysée, heeft de PS nog niet gemaakt. Maar vast staat dat Hamon met zijn radicaal-linkse discours ook in eigen rangen heel wat weerstand opriep.

Verschillende vooraanstaande PS-leden spraken in de aanloop naar de eerste ronde van de presidentsrace zelfs openlijk hun steun uit voor de links-liberaal Emmanuel Macron. Een van hen was ex-premier Manuel Valls.

Het ziet er sterk naar uit dat de PS ook in verspreide slagorde richting parlementsverkiezingen zal trekken. De kliek rond Hamon riep socialisten, groenen, communisten en La France Insoumise van de extreemlinks Jean-Luc Mélenchon zondagavond al op zich te verenigen om 'de regering-Macron te bestrijden in het parlement'.

Binnen de PS is de kliek rond ex-presidentskandidaat Benoît Hamon voorstander van een forse oppositie tegen president Macron. ©BELGAIMAGE

PS-voorzitter Jean-Christophe Cambadélis gaf al te kennen samenwerking met Macron 'geval per geval' te willen bekijken.

De rechtervleugel van de partij wil Macron dan weer aan een parlementaire meerderheid helpen. Valls solliciteerde dinsdag zelfs openlijk naar een plaatsje op de Macrons lijst voor de parlementsverkiezingen.

'Ik wil me inschrijven in de campagne van La République en marche (zoals de beweging van Macron zich omgedoopt heeft voor de parlementsverkiezingen, red.)', klonk het dinsdag tijdens een interview op RTL.

'Ik voel me verbonden met de PS, haar geschiedenis en haar waarden maar de socialistische partij is dood en begraven', voegde hij eraan toe.

De uitspraak van Valls lokte heel wat reacties uit. 'Als Valls wil opkomen voor En Marche!, moet hij zijn partijkaart van de PS inleveren', stelde PS-voorzitter Cambadélis.

De vraag is nog maar of de ex-premier ook effectief kandidaat zal zijn voor de beweging van Macron. Want bij En Marche! luidde het dinsdag dat Valls, met wie Macron trouwens geen te beste relatie had toen ze beiden in de regering van aftredend president François Hollande zaten, 'net als iedereen zijn kandidatuur moet voorleggen aan een commissie'.

In elk geval lijkt de interne verdeeldheid binnen de PS zo groot dat de partij op exploderen staat. De belangrijkste vraag lijkt: gebeurt dat voor of na de parlementsverkiezingen?

2. Rechts schippert tussen harde oppositie en bruggen bouwen

Ook het rechtse kamp zit niet op een lijn als het over de houding tegenover Macron gaat. De top van de partij wil in de aanloop naar de parlementsverkiezingen uitgaan van de eigen sterkte.

De kopstukken van Les Républicains hopen via een sterke prestatie op 11 en 18 juni het initiatief naar zich te kunnen toetrekken bij de uitstippeling van het beleid de volgende jaren.

Alain Juppé meent dat Les Républicains samenwerking met Macron niet bij voorbaat mag uitsluiten. ©AFP

Vooral de aanhangers van ex-president Nicolas Sarkozy zijn gekant tegen samenwerking met Macron.

Toch zijn er ook dissidente stemmen. Iemand als ex-minister van Landbouw Bruno Le Maire gaf kort na de bekendmaking van de resultaten van de presidentsrace al aan Macron een handje te willen toesteken.

Ex-premier Alain Juppé, die eind vorig jaar nog deelnam aan de rechtse voorverkiezingen voor het presidentschap, sprak zich uit tegen 'harde en systematische oppositie' tegen Macron.

'We moeten de hervormingen die broodnodig zijn, doen slagen', meent hij. Volgens hem mag zijn partij samenwerking met de nieuwe president dan ook niet bij voorbaat uitsluiten.

De partijleiding van Les Républicains was alvast duidelijk: wie bij de parlementsverkiezingen op de lijst van La République en marche gaat staan, zet zichzelf buiten de rechtse partij.

3. Scheuring bij FN?

Na de zwakker dan verwachte prestatie van Marine Le Pen in de tweede ronde van de presidentsrace borrelen bij het extreemrechtse Front National ook interne strubbelingen op. Sommigen vinden dat Le Pen en haar rechterhand Florian Philippot in de fout gingen door onduidelijkheid te scheppen over het lidmaatschap van de eurozone.

'Het gekissebis over de euro heeft de aandacht afgeleid van de belangrijkste thema's: veiligheid, immigratie en koopkracht', meent senator Stéphane Ravier.

In het Front National steeg de afgelopen dagen gemor op over de strategie van Marine Le Pen voor de tweede ronde van de presidentsrace. ©EPA

De presidentskandidate krijgt ook het verwijt zichzelf in de voet geschoten te hebben door haar erg agressieve optreden in het tv-debat op 3 mei en door framing te laten primeren op inhoudelijke discussies.

Kort na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag maakte Le Pen ook bekend het FN grondig te willen vernieuwen. Ze wil er een bredere, patriottische partij van maken. Ze sloot zelfs niet uit dat de naam Front National verdwijnt.

De hamvraag luidt dan wat de FN-leden van de harde lijn gaan doen. De kans is niet onbestaande dat zij zich afscheuren van de nieuwe beweging die Marine Le Pen op poten wil zetten 'om nog meer mensen te kunnen aanspreken en aan de macht te kunnen komen'.

Een bekend lid van het FN lijkt alvast op weg naar de exit. Volgens de Franse krant Le Figaro kondigt Marion Maréchal-Le Pen woensdag aan uit de politiek te stappen.

Marion Maréchal-Le Pen, de nicht van Marine Le Pen, zou woensdag haar afscheid van de politiek aankondigen.

Officieel zou de kleindochter van FN-stichter Jean-Marie Le Pen een stap opzij doen om meer tijd te kunnen doorbrengen met haar jonge dochter en om een carrière op te bouwen buiten de politieke wereld.

Maar haar gespannen relatie met Marine Le Pen zou ook meespelen in haar beslissing. Het is geen geheim dat Marion Maréchal-Le Pen een koele minnares is van de verbredingsstrategie van haar tante.

Onder andere bij haar toenaderingspogingen tot het linkse electoraat heeft Marion Maréchal-Le Pen bedenkingen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud