Magnette geen kandidaat voor Franse PS

De Franse socialisten hadden Paul Magnette de eerste plaats aangeboden op hun Europese lijst. ©BELGA

De burgemeester van Charleroi gaat niet in op de vraag van de Franse Parti Socialiste om haar lijst te trekken bij de Europese verkiezingen in mei volgend jaar. Dat verklaarde hij in Le Monde.

De Franse socialisten hadden Paul Magnette de eerste plaats aangeboden op hun Europese lijst. De voormalige minister-president van Wallonië verwierf internationale bekendheid met zijn verzet tegen CETA, het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada.

Aanvankelijk sloot Magnette niet uit dat hij op de vraag zou ingaan, maar in de Franse krant Le Monde zegt hij nu zich te willen concentreren op zijn eigen partij, de Belgische PS.

Ambitie ligt in Charleroi

‘Ik ben in oktober kandidaat om mijzelf op te volgen als burgemeester van Charleroi’, aldus Magnette. ‘De Europese verkiezingen van 2019 vallen samen met de regionale en nationale verkiezingen, waarin ik een rol zal spelen, zonder daarvoor noodzakelijk een mandaat na te streven.’ 

Bij de Europese verkiezingen kunnen politici ook in een ander land opkomen, op voorwaarde dat ze niet tegelijk elders op een lijst staan. Zo raakte in het verleden de Nederlander Derk-Jan Eppink verkozen als Europees Parlementslid op de lijst van Jean-Marie Dedecker. Recent doken ook geruchten op dat de N-VA aan de mouw zou trekken van de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont om op haar Europese lijst te staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect