Manfred Weber EVP-kandidaat opvolging Juncker

De Duitser Manfred Weber is kandidaat om de volgende voorzitter van de Europese Commissie te worden. ©AFP

Manfred Weber wordt de kandidaat van de Europese christendemocraten om voorzitter van de Europese Commissie te worden. De 46-jarige Duitser kreeg de voorkeur boven de enige tegenstrever, de Finse oud-premier Alexander Stubb (50).

De 46-jarige Duitser kreeg de voorkeur boven de enige tegenstrever, de Finse oud-premier Alexander Stubb (50).

De Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie in het Europees Parlement, verkoos Weber donderdag op een groot partijcongres in Helsinki. Hij kreeg de voorkeur van 492 van de 619 EVP-leden die een geldige stem uitbrachten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had vooraf al steun uitgesproken voor de conservatieve politicus uit Beieren. De omstreden Hongaarse premier Viktor Orbán, die tot dezelfde politieke familie behoort, deed dat ook.

Weber zit sinds 2004 in het Europees Parlement en is sinds 2014 voorzitter van de EVP-fractie. Hij wil 'Europa teruggeven aan de mensen'', zei hij bij de bekendmaking van zijn kandidatuur.

Een van Webers rivalen voor de opvolging van Juncker is Frans Timmermans, die kandidaat is namens de sociaaldemocraten, in grootte de tweede fractie.

Het parlement eist dat de commissievoorzitter een zogenoemde Spitzenkandidat wordt, de kandidaat van de politieke groep die de meeste stemmen krijgt bij de Europese verkiezingen. De regeringsleiders behouden zich het recht voor zelf met een kandidaat te komen, maar die zal ook instemming van het parlement moeten krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect