Marianne Thyssen stopt met politiek

Marianne Thyssen (CD&V) stopt met actieve politiek. ©EPA

CD&V-politica Marianne Thyssen stopt na haar mandaat als Europees Commissaris met de actieve politiek.

De 61-jarige Marianne Thyssen zal volgend jaar niet de Europese CD&V-lijst trekken. 'Ik doe nog wel mee aan de Europese verkiezingen, maar ik ben geen lijsttrekker. Ik ga ook geen nieuw mandaat meer opnemen’, verklaarde Thyssen in De Ochtend op Radio 1. Thyssen is Europees Commissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. Haar mandaat loopt af in november 2019.

'Ik heb voor mezelf beslist de bladzijde om te draaien', zegt Thyssen. De CD&V'ster heeft naar eigen zeggen 28 jaar van haar leven aan Europa gewijd.

Unizo

Marianne Thyssen samen met Kris Peeters, die door haar werd aangeworven bij Unizo. ©BELGA

Na haar jaren bij het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV) - het huidige Unizo - begon Thyssen in 1991 aan die lange Europese carrière, afgewisseld met het partijvoorzitterschap van de CD&V van 2008 tot 2010. Na de val van de regering-Leterme II werd ze tijdens de daaropvolgende verkiezingscampagne gebombardeerd tot kandidaat-premier, terwijl peilingen aangaven dat dit er niet inzat. In 2014 werd ze Europees Commissaris in de commissie-Juncker.

'Ik heb dat allemaal heel graag gedaan', zegt Thyssen. 'Ik ben mijn partij, mijn kiezers, mijn vrienden, maar vooral ook mijn man heel dankbaar. Ik weet ook dat er nog een leven is buiten de politiek. Ik heb voor mezelf beslist om de bladzijde om te draaien', aldus Thyssen.

De christendemocrate wil naar eigen zeggen nog 15 maanden alles uit haar Europees mandaat halen. Maar na november 2019 is het dus tijd voor iets anders voor de gewezen CD&V-voorzitster. Ze zal ook niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Trouw

Thyssen, die bekendstaat als een trouwe partijsoldate, was eind 2015 tijdens de Belgische regeringsonderhandelingen nog het onderwerp van een partijtje stratego op hoog niveau toen ons land op zoek moest naar een opvolger van Karel De Gucht (Open VLD) als Europees commissaris. CD&V-voorzitter Wouter Beke koos er voor om Thyssen Commissaris te maken. De directe consequentie van die beslissing was dat Kris Peeters het premierschap door zijn vingers zag glippen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect