portret

Marine Le Pen, de extreemrechtse furie

Marine Le Pen (48) barst van de ambitie. Van jongs af aan had ze maar een droom: president van Frankrijk worden. Om dat doel te bereiken pleegde de extreemrechtse politica zelfs een politieke vadermoord.

Verovert Marine Le Pen op 7 mei een onuitwisbare plek in de Franse geschiedenisboekjes? Die vraag dringt zich op nu de voorzitster van het extreemrechtse Front National zich geplaatst heeft voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

Als de 48-jarige politica er binnen twee weken in slaagt de sleutels van het Élysée te veroveren, zou ze niet alleen de eerste extreemrechtse Franse president sinds de Tweede Wereldoorlog worden. Ze zou ook de eerste vrouw zijn die het hoogste Franse ambt bekleedt.

Politiek met paplepel ingegeven

Dat precies Marine Le Pen het eerste vrouwelijke staatshoofd kan worden, is geen toeval. Politiek is haar met de paplepel ingegeven. Haar vader, Jean-Marie Le Pen, was decennia hét uithangbord van het extreemrechtse Front National (FN).

Politiek stond dan ook centraal in het gezin-Le Pen. Vader Le Pen nam Marine, de jongste van zijn drie kinderen, soms zelfs mee op campagne.

Jean-Marie Le Pen was decennia het uithangbord van het Front National. ©AFP

In 1983 bijvoorbeeld, toen hij bij de gemeenteraadsverkiezingen een zetel poogde te veroveren in het 20ste arrondissement van Parijs, dook de toen 15-jarige Marine enkele keren aan zijn zijde op.

Die dagen in het zog van haar vader in campagnemodus omschreef Marine Le Pen later als een 'schok'. Desalniettemin raakte ze niet veel later zelf besmet door de politieke microbe.

Lid van Front National

Op haar 18de schafte Marine Le Pen zich een lidkaart aan van het FN. Drie jaar later was ze lijstduwer voor die partij bij gemeenteraadsverkiezingen in de buurt van Parijs. In 1993 deed ze een eerste keer, vergeefs, een gooi naar een zitje in de Assemblée, het Franse parlement.

Marine is als een renpaard. Kenners onderkennen bepaalde kwaliteiten en zetten er dan op in.
Jean-Marie Le Pen
Stichter FN en vader van Marine Le Pen

Maar Le Pen, advocate van opleiding, liet zich niet ontmoedigen door die electorale tegenslagen. In 1998 sleepte ze een regionaal mandaat in de wacht in Nord-Pas-de-Calais.

Intussen bouwde ze gestaag haar machtspositie in de partij uit. In 2002 maakte het grote publiek ook kennis met Marine Le Pen.

Kennismaking met groot publiek

Een schokgolf ging dat voorjaar door Frankrijk nadat FN-voorman Jean-Marie Le Pen zich verrassend had weten te plaatsen voor de tweede ronde van de presidentsrace. Daarin wachtte een duel met de rechtse kandidaat Jacques Chirac.

Marine Le Pen ging in maart dit jaar op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin. ©REUTERS

Aan de vooravond van die beslissende ronde zonden de grote tv-zenders een laatste grote verkiezingsshow uit. De kopstukken van het FN zouden naar de verschillende studio's trekken in een laatste poging de Fransen te verleiden tot een stem voor extreemrechts.

Op France 3 dook die avond een voor de buitenwereld relatief nieuw FN-gezicht op: Marine Le Pen. Vriend en vijand was het erover eens dat de toen 33-jarige 'dochter van' het er behoorlijk goed vanaf bracht. En dat terwijl Marine Le Pen pas op het laatste nippertje opgetrommeld was om een afgehaakte partijgenoot te vervangen.

Keerpunt in carrière

Het mediaoptreden van zijn dochter leverde vader Jean-Marie een dag later geen zege op. Maar voor Marine Le Pen vormde die presidentsrace wel een belangrijk keerpunt in haar politieke carrière.

Dit is de geboorte van iets.
Marine Le Pen
Presidentskandidate van het Front National

'Dit is de geboorte van iets', zei ze kort na de verkiezingen. Vader Le Pen was er meer dan ooit van overtuigd dat zijn dochter wel wat in haar mars had. Zeker omdat ze zich in contacten met de pers goed uit de slag trok.

'De media hebben Marine groot gemaakt', verklaarde hij later. 'Marine is als een renpaard. Kenners onderkennen bepaalde kwaliteiten en zetten er dan op in.'

FN salonfähiger maken

In 2003 promoveerde Jean-Marie Le Pen zijn dochter tot vicevoorzitter. Nog eens acht jaar later gaf hij haar de teugels van de partij in handen.

Ik schaam me dat de voorzitster van het Front National mijn naam draagt. Ik hoop dat ze die zo snel mogelijk verliest.
Jean-Marie Le Pen
Stichter FN en vader van Marine Le Pen

Marine Le Pen kwam aan het hoofd van het FN te staan met een duidelijke strategie in het achterhoofd. Ze was ervan overtuigd dat ze haar grote droom - president van Frankrijk worden - nooit zou kunnen realiseren als ze de lijn van haar vader aanhield.

In haar ogen hadden de extreemrechtse kopstukken van de voorbije decennia zich te veel als avonturiers en schreeuwers gedragen en te weinig als veroveraars en staatsmannen. 

Om het Front National salonfähiger te maken besloot Le Pen de scherpe kanten van het discours van haar vader af te vijlen. Ze poogde ook het antisemitische imago weg te poetsen.

In heel Frankrijk verankerd

Met een anti-immigratie-, eurosceptisch en protectionistisch betoog ging ze op zoek naar nieuwe kiezers. De 'stratégie de dédiabolisation' leek aan te slaan.

17,9 procent
Bij de presidentsverkiezingen in 2012 kreeg Marine Le Pen de steun van 17,9 procent van het electoraat.

Bij de presidentsverkiezingen van 2012 wist de bewonderaarster van de Russische president Vladimir Poetin weliswaar niet door te stoten naar de tweede ronde. Maar ze kreeg wel 17,9 procent van het electoraat achter zich, meer dan haar vader in 2002.

Via lokale en regionale verkiezingen raakte het FN de afgelopen jaren over heel Frankrijk verankerd. Bij Fransen die de voorbije jaren te lijden hadden onder de terreuraanslagen, een kwakkelende economie en een hoge werkloosheid lijkt ze een gevoelige snaar te raken.

Vader uit partij gegooid

Zelfs al maakte haar vader het haar niet altijd even gemakkelijk de voorbije jaren. Door te pas en te onpas weer de antisemitische trom te roeren dreef hij haar tot drastische maatregelen: eind 2015 liet Marine Le Pen haar vader uit de partij gooien.

©REUTERS

Tot woede van de stichter van het FN. 'Ik schaam me dat de voorzitster van het Front National mijn naam draagt. Ik hoop dat ze die zo snel mogelijk verliest', brieste hij na zijn verwijdering uit de partij.

Marine Le Pen liet zich evenwel niet uit het lood slaan. Het Europees Parlementslid hield haar vizier steeds gericht op de presidentsverkiezingen van 2017.

Als 'advocate van 60 miljoen Fransen' hoopt ze op 7 mei dé climax in haar politieke carrière te bereiken. De poort naar het Élysée openstoten en de deur naar een frexit, een Frans vertrek uit de Europese Unie, openzetten. De Fransen beslissen over twee weken of Le Pen een plek in 's lands geschiedenisboekjes krijgt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud