Advertentie

May start bedeltocht in Parijs en Berlijn

©EPA

Terwijl een compromis met Labour uitblijft, hoopt Brits premier Theresa May dinsdag Angela Merkel en Emmanuel Macron te overtuigen om in te stemmen met een brexituitstel.

De Britse premier Theresa May trekt dinsdag naar Parijs en Berlijn, waar ze Frans president Emmanuel Macron en Duits bondskanselier Angela Merkel wil vermurwen tot een nieuw uitstel van de brexit. De overige 27 EU-leiders moeten daar woensdag, tijdens een top in Brussel, unaniem mee instemmen, anders dreigt vrijdag een economisch desastreus Brits vertrek uit de EU zonder deal.

May vraagt uitstel tot 30 juni. EU-Raadsvoorzitter Donald Tusk stelt dan weer een ‘flexibel’ uitstel tot volgend jaar voor, waar het Verenigd Koninkrijk eerder onderuit kan als het Brits parlement instemt met een brexitdeal. Vooral Macron, die al met lange tanden instemde om de brexit over de initiële deadline van 29 maart te tillen, heeft het echter gehad met de Britse impasse.

Labour wil harde garanties dat een volgende premier - zo goed als zeker een brexithardliner - het compromis niet kan verscheuren.

Zeker omdat Mays zoektocht naar een compromis met oppositiepartij Labour weinig oplevert. De voorbije dagen waren er enkel ‘informele contacten’. Geruchten doen wel de ronde dat May de socialisten tegemoet zou komen door het VK na de brexit de EU-regels inzake werknemersbescherming en standaarden voor goederen te laten volgen.

Hardliner

Maar of ze ook instemt met een verlengd verblijf in een douane-unie met de EU, waardoor het VK niet zijn eigen handelsbeleid zou kunnen voeren? Ook vraagt Labour harde garanties dat een volgende premier - de kans dat May opgevolgd wordt door een hardliner, is groot - het compromis niet kan verscheuren. En een deel van Labour wil ook een tweede referendum, wat voor veel tory’s niet te behappen is.

Toryhardliners eisen alvast weer Mays ontslag, en willen woensdag een informele stemming houden over haar positie. May overleefde in december een motie van wantrouwen, en kan in principe tot eind dit jaar niet meer aangevallen worden door haar partijgenoten.

Intussen heeft de Britse regering de noodzakelijke stappen gezet om Europese verkiezingen te organiseren in mei. 'Maar dat betekent niet dat de verkiezingen onvermijdbaar zijn. Indien de Britten Europa verlaten voor de verkiezingen, dan vervalt de verplichting om aan de verkiezingen deel te nemen', aldus een regeringswoordvoerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud