Advertentie

Nederlandse regeringsvorming zit muurvast

Ondanks de tegenslag gaat verkenner Schippers door. ©AFP

Omdat de partijen D66 en ChristenUnie niet met elkaar in zee willen, zit de Nederlandse formatie helemaal vast. Verkenner Edith Schippers zoekt uit hoe het verder moet.

Bij de partijleiders in Nederland is momenteel niet voldoende politieke wil om in gesprek te gaan over een nieuwe meerderheidscoalitie. Dat heeft verkenner Edith Schippers dinsdag gezegd, nadat verkennende gesprekken tussen het linksliberale D66 en de ChristenUnie waren vastgelopen.

Ze gaat zich nu beraden over hoe het verder moet. 'Mij is nog niet gebleken dat er voldoende politieke wil aanwezig is bij de fractieleiders om met elkaar in gesprek te gaan in verschillende samenstellingen voor een nieuwe meerderheidscoalitie', aldus Schippers. 'Ik wil nu even nadenken. Ik kan geen ijzer met handen breken. Uiteindelijk zijn het de fractievoorzitters die zelf constateren of ze gesprekken aangaan of niet.'

Eerder luidde het bij Schippers dat het kabinet VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de enige mogelijke combinatie zou zijn. Aanvankelijk was ook GroenLinks in de running om deel uit te maken van een regering, maar die samenwerking liep spaak op het migratiethema. Wat de alternatieve combinaties zijn is niet meteen duidelijk.

Maar de informateur geeft haar zoektocht naar een nieuwe meerderheidscoalitie nog niet op, bleek uit haar toelichting. 'Als ik uitgedacht was zou ik nu ook hier komen en zeggen 'ik gooi het over de schutting'', antwoordde de politica van de rechtsliberale VVD toen ze werd gevraagd of ze nog wel mogelijkheden zag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud