Advertentie

Neergang Franse socialisten in kaart

De Franse president François Hollande ©REUTERS

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft het politieke landschap bij onze zuiderburen grondig hertekend. Wie staat sterk in welke regio en wie hangt in de touwen?

De Franse kiezers hebben de politieke kaarten in hun land afgelopen zondag tijdens de eerste ronde van de presidentsrace grondig door elkaar geschud. Voor het eerst in de geschiedenis van de Vijfde Republiek wist geen enkele van de kandidaten van de traditionele partijen, de socialist Benoît Hamon en de rechtse François Fillon, naar de finale op 7 mei door te stoten.

Die eer is weggelegd voor de extreemrechtse politica Marine Le Pen en de onafhankelijke Emmanuel Macron. De voorzitster van het Front National scoorde zondag vooral sterk in het oostelijke deel van het land terwijl Macron vooral aanhangers in het westen heeft.

De radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon blijkt wel wat fans te hebben in het zuiden van Frankrijk, de kiezers van Fillon zitten wat verspreid over het hele land.

Klik hier indien de kaart niet zichtbaar is

 

Macron heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt in regio's als Bretagne, Pays de la Loire en Nouvelle-Aquitaine

Klik hier indien de kaart niet zichtbaar is.

 

Le Pen staat dan weer heel sterk in het noorden van het land. Dat is geen verrassing. De FN-politica heeft daar haar thuisbasis en weet perfect in te spelen op de besognes en tristesse van de inwoners in het voormalige industriële gebied.

Ook in het zuiden heeft het Front National al langer een stevige machtsbasis. De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur is dan ook de uitvalsbasis van Marion Maréchal-Le Pen, het nichtje van Marine Le Pen.

Klik hier indien de kaart niet zichtbaar is

De verkiezingsuitslag van zondagavond kwam waarschijnlijk het hardst aan bij de socialisten.

In 2012 had aftredend president François Hollande nog een eclatante zege in de wacht weten te slepen in een duel met de rechtse ex-president Nicolas Sarkozy.

Klik hier indien de grafiek niet zichtbaar is.

Maar in de eerste ronde van de presidentsrace van 2017 was de ravage in het socialistische kamp enorm. PS-kandidaat Benoît Hamon wist maar net boven de drempel van 6 procent van de stemmen te klimmen.

De barslechte prestatie van Hamon komt niet als een verrassing. De traditionele PS-kiezer liep niet warm voor zijn radicaal-linkse discours. Zelfs heel wat prominente partijgenoten kozen openlijk de kant van Macron.

In de peilingen zakte Hamon de afgelopen weken dan ook steeds dieper weg. Linkse kiezers en twijfelaars lieten zich verleiden tot een stem voor Mélenchon.

Klik hier indien de kaart niet zichtbaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud