Nek-aan-nekrace bij Poolse presidentsverkiezingen

Poolse kiezers brengen hun stem uit bij de presidentsverkiezingen. ©EPA

De populistische president Andrzej Duda neemt het op tegen Rafal Trzakowski, de liberale burgemeester van Warschau.

De Polen gaan zondag naar de stembus voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Bij de eerste ronde, twee weken geleden, haalde Duda 43,5 procent van de stemmen. Trzakowski haalde slechts 30,4 procent van de stemmen, omdat er meerdere oppositiekandidaten waren.

Duda is omstreden. Hij steunde de regeringsbeslissing om hoge rechtbanken te muilkorven, waardoor Polen in aanvaring kwam met de Europese Commissie. Critici zeggen dat de president de liberale vrijheden inperkt, onder meer omdat hij de rechten van holebi's en transgenders aanvalt.

Trzaskowski wil de hervormingen van het gerecht terugdraaien en de relaties met de Europese Commissie verbeteren. Hij steunt de holebigemeenschap en is voorstander van een samenlevingscontract voor partners van hetzelfde geslacht.

Recessie

De uitslag van de presidentsverkiezingen is van groot belang voor de regering van de conservatieve en nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid. De president wordt gesteund door de regeringspartij. Trzakowski wordt gesteund door de belangrijkste oppositiepartij.

Opiniepeilingen wijzen op een nek-aan-nekrace tussen beide kandidaten. De populariteit van Duda is de jongste maanden gedaald, omdat de coronacrisis heeft geleid tot de eerste recessie sinds het einde van het communistische regime op het einde van de jaren 80.

De stembureaus zijn open tot 21 uur. Kort daarna worden de eerste exitpolls verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud