Nieuwe Catalaanse premier roept Madrid op tot dialoog

De Catalaanse premier Quim Torra (links) en vicepremier Pere Aragones kort na de eedaflegging. ©AFP

In Catalonië heeft de nieuwe regionale regering zaterdag de eed afgelegd. Premier Quim Torra stak meteen de hand uit naar de kersverse Spaanse premier Pedro Sanchez.

Het is een dag van eedafleggingen in Spanje. De socialist Pedro Sanchez werd kort voor de middag ingezworen als premier van Spanje, de zevende sinds het land eind jaren 70 de stap zette van de dictatuur naar de democratie. Sanchez volgt de conservatieve politicus Mariano Rajoy op, die vrijdag het vertrouwen van de Kamer verloor ten gevolge van een corruptieschandaal.

Sanchez legde de eed af in de handen van koning Felipe. Daarbij legde hij zijn rechterhand op de grondwet en niet, zoals tot dusver gebruikelijk was, op de Bijbel of een kruisbeeld.

Catalonië

Bijna gelijktijdig legde in Barcelona de nieuwe, onafhankelijkheidsgezinde regionale regering van Catalonië de eed af. Daarmee komt er een einde aan de voogdij die Madrid op 27 oktober had ingesteld na het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid door het Catalaanse parlement.

Tijdens de periode van direct bestuur schreef Madrid nieuwe verkiezingen uit in Catalonië, die werden gewonnen door de nationalistische partijen. De regeringsvorming liep evenwel niet van een leien dakje.

De Spaanse regering zette vrijdag het licht op groen voor de nieuwe Catalaanse regering nadat de namen van ‘ministers’ die in de gevangenis of in ballingschap zitten, werden geschrapt.

Laat ons praten

Onmiddellijk na de eedaflegging riep de nieuwe Catalaanse premier, Quim Torra, zijn Spaanse ambtgenoot op gesprekken aan te vatten. ‘Eerste minister Pedro Sanchez, laat ons praten, ons over het probleem buigen, risico’s nemen, u en ik’, klonk het.

‘We moeten aan dezelfde tafel gaan zitten en onderhandelen, van regering tot regering. De toestand waarin wij ons bevinden mag niet blijven duren, geen dag langer meer.’

Eerder beloofde Sanchez al dat hij ‘bruggen zou bouwen’ met de nieuwe Catalaanse regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud