Nieuwe formatiepoging in Nederland

De Nederlandse premier, Mark Rutte, gaat onderhandelen met het CDA, D66 en de ChristenUnie. ©ANP

In Nederland gaan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU) onderhandelen over de vorming van een kabinet. Dat maakte VVD-leider Mark Rutte vrijdagavond bekend.

In Nederland wordt een nieuwe poging ondernomen om een werkbare meerderheid op de been te brengen. De rechts-liberale VVD, het christendemocratische CDA, de links-liberalen van D66 en de ChristenUnie (CU) gaan onderzoeken of ze tot een akkoord kunnen komen.

Dat maakte de aftredende Nederlandse premier Mark Rutte vrijdagavond bekend na een eerste gesprek van de vier partijen met informateur Herman Tjeenk Willink op het Binnenhof.

Tweede Kamer

Rutte zei er vertrouwen in te hebben dat het met deze vier gaat lukken. 'We hebben vastgesteld dat we uitzien naar de gesprekken.' Hij verwacht dat de formatie woensdag kan beginnen.

Voor de onderhandelingen beginnen moet Tjeenk Willink nog zijn verslag schrijven, dat hij volgens Rutte dinsdag naar de Tweede Kamer wil sturen. De Kamer kan er dan woensdag een debat over houden.

Kaarten liggen moeilijk

De Nederlanders trokken op 15 maart naar de stembus. De kiezers legden de kaarten evenwel bijzonder moeilijk.

De voorbije weken tastten de VVD, het CDA, D66 en GroenLinks al eens de mogelijkheden af om tot een vergelijk te komen. Maar die formatiepoging liep stuk op het vluchtelingenthema.

Minderheidskabinet

Als VVD, CDA, D66 en CU niet tot een deal komen, lijkt een minderheidskabinet nog de enig overgebleven optie.

De sociaaldemocratische PvdA geeft de voorkeur aan een oppositiekuur na de electorale oplawaai en ook de SP voelt niets voor een regeringsavontuur met VVD, CDA en D66.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud