Advertentie

Nieuwe sancties EU tegen Wit-Russisch regime

©AFP

De sancties komen er omdat de Wit-Russische overheid de voorbije dagen met geweld heeft opgetreden tegen mensen die protesteren tegen de verkiezingsoverwinning van president Aleksandr Loekasjenko.

Er zal werk worden gemaakt van een lijst van personen die mee verantwoordelijk zouden zijn voor het recente geweld en voor schendingen van de mensenrechten. Het is de bedoeling om gebruik te maken van gerichte sancties, die enkel de verantwoordelijken treffen.

De Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU, Josep Borrell, zei vrijdag dat ‘De EU de verkiezingsresultaten niet aanvaardt’.
Volgens de officiële resultaten heeft president Loekasjenko 80,1 procent van de stemmen gehaald en Tichanovskaja maar 10,12 procent van de stemmen. De 37-jarige vrouw gaat er echter van uit dat ze tussen 60 en 70 procent van de stemmen had gekregen.

België is geen voorstander van economische sancties.
Philippe Goffin (MR)
Minister van Buitenlandse Zaken

De Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), zegt dat hij het principe van de ‘bijkomende gerichte beperkende maatregelen’ tegen het regime van Loekasjenko steunt. ‘Maar België is geen voorstander van economische sancties, want dat zou een negatieve invloed kunnen hebben op de situatie van de bevolking’, zo zegt hij aan Belga.

Scepsis

De oppositie in Wit-Rusland staat sceptisch tegenover de nieuwe sancties van de Europese Unie tegen aanhangers van president Aleksandr Loekasjenko. De tijd is er nog niet rijp voor, zegt een aanhangster van oppositiekandidaat voor de presidentsverkiezingen Svetlana Tichanovskaja aan de Duitse krant Welt am Sonntag.

Volgens de oppositie gaan de sancties tegen bepaalde politici en vertegenwoordigers van de regering de kansen van de EU maar ook van de oppositie om met de regering in dialoog te gaan, verkleinen. ‘We vragen al dagen een echte dialoog met de regering, maar we hebben nog geen antwoord gekregen’, klinkt het nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud