Advertentie

Nigel Farage lanceert Brexitpartij

Nigel Farage, het boegbeeld van het Britse euroscepticisme. ©AFP

Het gewezen boegbeeld van UKIP dreigt de Conservatieven van premier Theresa May nog meer hoofdpijn te bezorgen bij de Europese verkiezingen.

Alsof Conservatief premier Theresa May nog niet diep genoeg is weggezakt in het Britse brexitmoeras, duikt nu ook de oude eurofobe nemesis Nigel Farage weer op. De gewezen leider van de United Kingdom Independence Party lanceerde vrijdag zijn nieuwe Brexit Party, waarmee hij wil deelnemen aan de Europese verkiezingen. Het lijkt onvermijdelijk dat het Verenigd Koninkrijk die, bijna drie jaar na het brexitreferendum, moet organiseren op 23 mei, nu May uitstel van het vertrek uit de EU heeft gekregen tot 31 oktober.

We zijn leeuwen die geleid worden door ezels.
Nigel Farage

'We zijn leeuwen die geleid worden door ezels', fulmineerde Farage in zijn typische barokke stijl tegen de aanhoudende brexitimpasse. 'We zijn verraden, en vandaag beginnen we terug te vechten.'

Europese verkiezingen

Het lijkt er ook op dat zijn Brexitpartij een prominente rol zal spelen bij die Europese verkiezingen, die de facto zullen uitdraaien op een tweede brexitrefendum. Woensdag kwam een eerste peiling uit waarin Farages nieuwe vehikel, nog zonder echte naambekendheid, al 10,3 procent van de stemmen werd toegedicht. Daarmee zou het de derde Britse partij worden, na Labour (37,8%) en de tory's (23%). Uit die peiling bleek ook wel dat pro-Europese partijen een vlotte meerderheid zouden halen.

Annunziata Rees-Mogg, de zus van de toryhardliner Jacob Rees-Mogg, is kandidate voor de Brexitpartij bij de Europese verkiezingen. ©REUTERS

Niettemin dreigt Farage andermaal de nachtmerrie van de Conservatieven te worden. Haar aanhoudende besluiteloosheid, haar deal met de EU die drie keer weggestemd werd in het parlement, haar recente toenadering tot Labour om een zachtere brexit na te streven: Theresa May lijkt stilaan helemaal vervreemd van de steeds talrijkere rechts-nationalistische brexithardliners onder haar backbenchers.

Die tweespalt - sommigen vrezen zelfs voor een complete splitsing van Europa's oudste partij - speelde Farage vrijdag alvast handig uit door Annunziata Rees-Mogg als kandidate op zijn Europese lijst te presenteren. Zij is de zus van Jacob Rees-Mogg, het boegbeeld van de toryhardliners die het ontslag van May eisen.

UKIP

L'histoire se répète dus. Onder Mays voorganger David Cameron liepen vanaf 2011, in volle eurocrisis, steeds meer eurosceptische tory's over naar Farages toenmalige partij UKIP. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2014 werd UKIP zelfs de grootste Britse partij, met bijna 27 procent van de stemmen, goed voor 24 van de 73 Britse zitjes in Brussel.

Om Farage en UKIP te counteren, en zijn eigen partij te redden, besliste Cameron dan maar een brexitreferendum uit te schrijven. Wat leidde tot Farages finest hour op 23 juni 2016 - 'Independence Day' in zijn woorden.

Met de grote buit op zak ging de man die de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy ooit 'het charisma van een natte dweil' toedichtte, vooral zoete broodjes bakken met de pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump en diens hardrechtse adviseur Steve Bannon.

UKIP vervelde ondertussen tot een extreemrechtse, islamofobe partij, die al aan de vierde opvolger van Farage toe is. En, terwijl de kiezers wegliepen, vooral in het nieuws kwam omdat ze de meermaals de veroordeelde racist Tommy Robinson als raadgever binnenhaalde.

Islamofobie

Farage distantieerde zich vrijdag openlijk van zijn vroegere partij en beloofde 'enorm intolerant voor intolerantie' te zijn. Dat Catherine Blaiklock, de medeoprichter van de Brexitpartij, onlangs ontslag moest nemen omdat ze zelf islamofobe tweets, onder meer van Robinson, gedeeld had, deed Farage af als 'groeipijntjes'.

De beruchte poster van Nigel Farage, waarmee hij de Europese migratiecrisis de brexitcampange in loodste. ©EPA

Farage injecteerde de brexitcampagne destijds trouwens ook met de nodige dosis aangebrande vreemdelingenangst. Berucht was de poster waarop, in volle migratiecrisis, duizenden vluchtelingen te zien waren die volgens hem door de EU naar het VK gestuurd werden.

Donaties

Niettemin weet Farage dat, zolang de brexit geen feit is, zijn boodschap zal aanslaan bij een aanzienlijke minderheid van de vooral Engelse kiezers. Naar eigen zeggen heeft de Brexitpartij de voorbije week al 750.000 pond opgehaald via kleine donaties van sympathisanten. Ook onderstreepte hij dit keer geen geld te zullen aannemen van Aaron Banks, de omstreden zakenman die destijds de leave-campagne financierde met schimmige fondsen die mogelijk uit Rusland kwamen.

'Nooit in mijn kwarteeuw in de Britse politiek heb ik zoiets gezien', verklaarde Farage vrijdag. 'We gaan achter de miljoenen aan die voor UKIP stemden, en achter de miljoenen die voor de Conservatieven én de brexit stemden, en de 5 miljoen Labour-stemmers die ook een brexit willen. We gaan steun krijgen uit alle hoeken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud