Advertentie

Noorse centrumrechtse regering op weg naar nieuwe termijn

©REUTERS

In Noorwegen is voor het eerst in dertig jaar een centrumrechtse premier erin geslaagd zichzelf op te volgen, dankzij de belofte voor belastingverlaging.

In Noorwegen heeft de centrumrechtse premier Erna Solberg de verkiezingsoverwinning opgeëist. Haar belangrijkste tegenkandidaat, Jonas Gahr Store van de Arbeiderspartij, erkende maandagavond dat hij verloren heeft.

Erna Solberg staat sinds 2013 aan het hoofd van een minderheidsregering in Noorwegen. Haar conservatieve blok van Hoyre en de rechts-populistische Vooruitgangspartij, die tijdens de vorige legislatuur de steun kreeg van de liberalen en de christendemocraten, gaat na de stembusgang voor een tweede termijn.

'We hebben de steun voor nog eens vier jaar gekregen omdat we gedaan hebben wat we beloofd hadden', zei de 56-jarige Solberg maandagavond aan haar aanhangers.

De campagne van de conservatieven draaide rond het terugschroeven van de belastingen om de economische groei te stimuleren. De linkse oppositie probeerde de kiezers te verleiden met de belofte om de openbare dienstverlening te verbeteren.

Kort voor de verklaring van de premier had Jonas Gahr Store van de Arbeiderpartiet zijn nederlaag erkend. Dat de linkse oppositiepartij er niet in was geslaagd om de conservatieven aan de kant te schuiven, was een 'grote ontgoocheling'. 'Het was ons doel om Noorwegen een nieuwe regering te geven', sprak Store zijn partijgenoten toe.

Erna Solberg is in Noorwegen de eerste centrumrechtse premier in 30 jaar die erin slaagt om zichzelf op te volgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud