Omstreden premier wint verkiezingen Malta

De vrouw van de Maltese premier Muscat werd ervan verdacht een rekening in Panama te hebben. ©REUTERS

Ondanks aantijgingen van corruptie heeft de Maltese premier Joseph Muscat de vervroegde verkiezingen in zijn land gewonnen.

'Het is duidelijk dat de kiezers hebben gekozen om dezelfde weg voort te zetten', zo verklaarde de 43-jarige sociaaldemocraat na de stembusgang van zaterdag.

Ondanks de aantijgingen van corruptie die de campagne bezoedelden, tonen de eerste voorlopige resultaten van de verkiezingen een voorsprong van minstens acht procent voor de Labour-partij van Muscat. 

Zijn centrumrechtse uitdager, de 48-jarige Simon Busuttil, heeft zijn nederlaag erkend. De officiële resultaten worden later op zondag verwacht.

Panama Papers

Muscat is aan de macht sinds 2013. Een jaar voor het einde van zijn mandaat had hij vervroegde verkiezingen uitgeroepen om zijn legitimiteit te versterken.

Muscat staat sinds het verschijnen van de Panama Papers onder druk. Twee belangrijke medewerkers van de Maltese premier en zijn partij werden intussen al beschuldigd van corruptie. De vicevoorzitter van Muscats partij en de kabinetschef van de premier bleken offshorebedrijven te hebben opgericht om via de Panamaroute belastingen te ontduiken. Onlangs werd ook zijn echtgenote Michelle ervan beticht werd dat ze in Panama een rekening had geopend om verdachte betalingen vanuit Azerbeidzjan te verhullen.

Malta, met 400.000 inwoners het kleinste land van de EU, heeft nog tot eind deze maand het voorzitterschap van de Europese ministerraden in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud