Ook tweede Nederlandse informateur stopt ermee

Informateur Herman Tjeenk Willink. ©ANP

Herman Tjeenk Willink wil stoppen als informateur in Nederland. Al lijkt er stilaan wel een oplossing voor de formatiecrisis in zicht.

Ingewijden bevestigen berichtgeving daarover maandag in De Telegraaf. Volgens Tjeenk Willink (PvdA) hoort bij de nieuwe fase die de formatie nu ingaat een nieuwe informateur. Woensdag praat de Tweede Kamer waarschijnlijk over de formatie. Dan zal er ook een nieuwe informateur worden aangewezen. Binnen de VVD wordt gekeken naar Gerrit Zalm, de oud-minister van Financiën, als enige vervanger.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beginnen die dag met de onderhandelingen over een kabinet. Met het oog op de afronding van zijn opdracht ontvangt Tjeenk Willink maandag de meeste fractievoorzitters. Dinsdag heeft hij nog een gesprek met de leiders van de vier partijen die een regering willen vormen.

De 75-jarige Tjeenk Willink kreeg eind vorige maand de opdracht de formatie vlot te trekken. Hij nam toen de fakkel over van VVD'er Edith Schippers. Zij had tevergeefs geprobeerd een kabinet te vormen van het zogenoemde 'motorblok' (VVD, CDA en D66) met GroenLinks. Ook Tjeenk Willink (PvdA) heeft deze combinatie proberen te vormen. Dat liep net als de eerste poging van Schippers stuk op het vluchtelingenvraagstuk.

Daarna werd de ene na de andere partij door hem afgeschreven totdat de ChristenUnie overbleef. Daarmee ligt de weg open voor een formatiepoging van het motorblok met de ChristenUnie. Dat lag moeilijk omdat D66 die partij eerder in het formatieproces 'onwenselijk' had genoemd. Vorige week werd duidelijk dat D66 daarvoor toch openstaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud