Oostenrijkse bondskanselier kondigt nieuwe verkiezingen aan

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz kondigde zaterdagavond nieuwe verkiezingen aan. ©AFP

De Oostenrijkse regering is gevallen. Bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) heeft aangekondigd dat hij zo snel als mogelijk nieuwe verkiezingen wil. Een gelekte video bracht vicekanselier Heinz-Christian Strache van zijn extreemrechtse coalitiepartner FPÖ in opspraak.

Strache, die tevens voorzitter is van de FPÖ, bood zijn ontslag aan nadat in Duitse media een video uit 2017 was opgedoken waarin te zien is hoe hij een zogezegde Russische miljonair openbare aanbestedingen beloofde in ruil voor politieke steun.

'Het was dom, onverantwoordelijk en fout', zei Strache daarover. 'Het was typisch door alcohol veroorzaakt machogedoe.' Tegelijk noemde de politicus de gelekte video 'een gerichte politieke aanslag'.

De reactie van bondskanselier Kurz liet lang op zich wachten, maar kort voor 20.00 uur zaterdagavond verscheen hij toch op een persconferentie. Hij legde uit dat hij geen andere oplossing zag dan aan president Van der Bellen nieuwe verkiezingen voor te stellen, 516 dagen na de start van zijn regering.

FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache ©EPA

'Na de video van gisteren moet ik zeggen: genoeg is genoeg', klonk het. De FPÖ schaadt in zijn ogen het imago van Oostenrijk. Met die partij wil hij dan ook niet meer voort regeren. De sociaaldemocratische SPÖ ziet Kurz om inhoudelijke redenen niet zitten als nieuwe partner.

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen zei later dat verkiezingen nodig zijn 'om het vertrouwen van het Oostenrijkse volk terug te winnen'. Hij pleit ervoor om de Oostenrijkers in september naar de stembus te laten trekken.

Over de video met Strache zei de president dat die een verkeerd beeld van zijn land geeft. 'Zo is Oostenrijk simpelweg niet', zei hij. 'De Oostenrijkse bevolking moet kunnen uitgaan van de integriteit van de regering, de integriteit van wie verantwoordelijkheid draagt en de integriteit van de instellingen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud