Oostenrijkse regering valt na motie van wantrouwen

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz. ©EPA

De regering van de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz is door het parlement de laan uitgestuurd. Kurz overleefde maandag een motie van wantrouwen in het parlement niet.

De positie van de leider van de conservatieve ÖVP stond onder druk nadat hij onlangs een einde had gemaakt aan de regeringssamenwerking met de rechts-populistische FPÖ.

Kurz verweet de FPÖ zijn hervormingsplannen te schaden. De druppel was een video uit 2017 waarin de latere vicekanselier Heinz-Christian Strache met een vrouw die een Russische investeerder zou zijn, praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne.

Strache trad ruim een week geleden noodgedwongen af. De FPÖ trok daarop al haar ministers terug. De populistische partij stemde maandag voor de motie van wantrouwen waardoor een meerderheid ontstond om de regering weg te sturen. Het is de eerste keer dat een bondskanselier gedwongen moet aftreden in Oostenrijk.

Overgangskanselier

Vicekanselier Hartwig Löger (ÖVP) werd maandagavond benoemd tot overgangskanselier  en zal voorlopig de regeringszaken in handen nemen. Dat heeft president Alexander Van der Bellenaangekondigd.

De volledige regering wordt dinsdag formeel door hem ontslagen en daarna voor korte tijd weer aangesteld. De aanstelling van een interimkanselier en een expertenregering zal gebeuren door bijzondere aandacht te schenken aan de steun die die ploeg krijgt in het Oostenrijkse parlement, zo zei Van der Bellen. Een brede steun moet verhinderen dat er opnieuw moties van wantrouwen worden ingediend.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud