Orbán grote winnaar Hongaarse verkiezingen

Premier Viktor Orban van Hongarije tijdens de verkiezingscampage. ©Photo News

De regerende Hongaarse premier vertaalt een grote opkomst in twee derde van de zetels in het parlement.

De regerende Fidesz-partij van premier Viktor Orbán is de grote winnaar van de Hongaarse parlementsverkiezingen. De partij kreeg 48,5 procent van de stemmen, 3,6 procentpunten meer dan in 2014. Dat meldde de kiescommissie zondag in Boedapest.

Fidesz haalt zo 133 van de 199 zetels in het parlement. Orbán haalt zo een veilige absolute meerderheid en kan met twee derde van de stemmen zelfs  relatief vlot grondwetswijzigingen doorvoeren.

De oppositie scoorde slecht. De rechts-nationalistische partij Jobbik verliest licht terrein en is nog goed voor 19,5 procent van de stemmen en 26 zetels. De grootste klap is er voor de socialistische MSZP. Die halveert ruim naar 12,4 procent en valt op slechts 20 zetels terug. De leiders van zowel Jobbik als MSZP kondigden al aan terug te treden.

De aankondiging van de eerste voorlopige resultaten werd enkele uren vertraagd, omdat twee stembureaus in Boedapest niet in staat waren het grote aantal 'kiezers van buiten' - etnische Hongaren die in Roemenië of Oekraïne leven - dat aan hen was toegewezen te verwerken. De opkomst was met 70 procent uitzonderlijk hoog.

In de Europese Unie wordt verwacht dat een nieuwe editie van de regering-Orbán zal leiden tot verdere conflicten tussen Boedapest en Brussel, met name over de Europese immigratiepolitiek.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud