Overwinning in Britse lokale verkiezingen wenkt voor Labour

De linkse Labourpartij van Jeremy Corbyn lijkt af te stevenen op een grote verkiezingszege. ©AFP

Het verwachte verlies van de conservatieve partij van premier Theresa May kan druk zetten op haar positie in de brexitonderhandelingen.

Hoewel donderdag lokale verkiezingen gepland zijn, domineren nationale thema's als de brexit en immigratie het debat. De linkse Labour-partij van Jeremy Corbyn voert ook campagne rond het bezuinigingsbeleid van de rechtse conservatieven de voorbije acht jaar.

Ongeveer 40 procent van de zetels wordt verkozen in Londen. Het ziet er in de hoofdstad niet goed uit voor de conservatieven: een peiling wees woensdag uit dat de partij 31 procent van de stemmen krijgt, terwijl grote concurrent Labour 20 procent meer haalt. Dat zou een verbetering zijn voor de sociaaldemocraten van  Corbyn, die in 2014 43 procent van de Londense kiezers kon overtuigen. 

Grenfell Tower

De Britse premier Theresa May. ©EPA

'We willen meer Labour-leden in de gemeenteraden om de burgers te beschermen tegen de conservatieve besparingspolitiek', zei een Labour-woordvoerder. In Kensington en Chelsea, een van de Londense stadsdelen waar Labour wil scoren, wil het profiteren van de lamentabele manier waarop de regering de brand in de Grenfell Tower vorig jaar heeft aangepakt. 

Tony Travers, professor aan de London School of Economics en expert in de Londense politiek, waarschuwt  dat de voorspelde overwinning van Labour overdreven is. Er is speculatie dat Labour vier belangrijke stadsdelen zal veroveren die normaal in conservatieve handen zijn. Volgens Travers is dat onwaarschijnlijk. Hij heeft ook kritiek op Labours pr-strategie: 'Labour heeft de verwachtingen zo hoog laten worden dat een goed resultaat zelfs niet goed genoeg meer is.' Volgens hem heeft Corbyn de publieke opinie niet goed ingeschat. 

Tussen twee vuren

Mocht de centrumlinkse partij toch conservatieve bastions als Westminster binnenhalen, dan zou dat desastreus zijn voor May. Ontslag zou ze niet moeten nemen, maar haar al onvaste autoriteit in de regering zou er nog wankeler door worden. 'Lokale verkiezingen zijn een graadmeter die bepaalt hoe de kiezers denken over het beleid van de regering. Dit is een oordeel over de premier en kan mogelijk veel schade aanrichten', zegt een bron in het kabinet van May.

De Britse premier zit tussen twee vuren: aan de ene kant gaan er stemmen op om in een douane-unie met de EU te stappen, om zo een harde grens met Ierland te voorkomen. De harde brexitlijn in haar partij wil evenwel dat het Verenigd Koninkrijk opnieuw baas is over de eigen grenzen. May probeert met haar New Customs Partnership een middenweg te zoeken, maar krijgt haar kabinet niet op één lijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud