Partij Macron gaat samenwerken met Europese liberalen

De leider van de liberalen in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, is verheugd over de beslissing van Emmanuel Macron om met zijn ALDE-fractie samen te werken in de aanloop naar de Europese verkiezingen in mei volgend jaar. ©EPA

'We willen samenwerken voor een beter Europa', stelde Astrid Panosyan, een vertrouweling van de Franse president, vrijdag op het partijcongres van de ALDE in Madrid.

De Europese liberale koepel ALDE, met onder meer Open VLD en MR als leden, en de beweging van de Franse president Emmanuel Macron gaan samenwerken in de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei volgend jaar. Dat heeft Astrid Panosyan, een vertrouweling van Macron, vrijdag op een congres van de Europese liberalen in Madrid gezegd.

Sinds Macron met zijn nieuwe beweging La République En Marche (LREM) vorig jaar de Franse presidents- en parlementsverkiezingen won, rees de vraag met welke Europese partners het Franse staatshoofd de Europese verkiezingen zou ingaan. Macron praatte met politici uit verscheidene hoeken.

Maar vrijdag in Madrid bevestigde Panosyan wat al maanden in de lucht hing. 'ALDE is het hart van de coalitie die LREM wil bouwen', klonk het.

Electoraal platform

Hoe de samenwerking met de partij van Macron precies vorm zal krijgen, is nog onduidelijk. De bedoeling is alvast dat beide formaties een gemeenschappelijk electoraal platform uitbouwen. 

ALDE is het hart van de coalitie die LREM wil bouwen.
Astrid Panosyan
Vertrouweling Macron

De ALDE-fractie is de op drie na grootste politieke familie in het Europees Parlement. Ze hoopt versterkt uit de Europese stembusslag van volgend jaar te komen.

Team van boegbeelden

De congresgangers in Madrid besloten dat ze met een team van boegbeelden de campagne ingaan. Op een verkiezingscongres in Berlijn begin 2019 maken de Europese liberalen hun speerpunten bekend.

Samen willen we het hoofd bieden aan populisme en extremisme, dat steeds meer Europa bedreigt.
Hilde Vautmans
Europarlementslid Open VLD

In tegenstelling tot de christendemocratische en conservatieve EVP en de sociaaldemocratische PES trekken de liberalen dus niet met één kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie naar de verkiezingen. Voor de EVP is Manfred Weber de Spitzenkandidaat, voor de PES is dat Frans Timmermans.

'Spitzenkandidaten zonder transnationale lijsten, zonder dat de kiezers op hen kunnen stemmen, dat is alleen maar een instrument om de macht in de handen van het oude politieke systeem te houden', meent Guy Verhofstadt, de leider van de ALDE in het Europees Parlement.

Europese droom

De nieuwe alliantie moet volgens Verhofstadt een einde maken aan dat systeem waarin 'mandaten belangrijker zijn geworden dan de inhoud'. 'Om dit gevecht te winnen is iedereen nodig! Alle pro-Europese krachten die een nieuw Europa willen bouwen: liberalen, democraten, reformisten, centristen, progressieven', ging de Belgische ex-premier voort. 

Om dit gevecht te winnen, is iedereen nodig! Alle pro-Europese krachten die een nieuw Europa willen bouwen: liberalen, democraten, reformisten, centristen, progressieven.
Guy Verhofstadt
Liberaal fractieleider Europees Parlement

Verhofstadt liet weten dat hij ernaar uitkijkt campagne met de partij van Macron te gaan voeren. Hij hoopt 'de Europese droom volgend jaar nieuw leven in te blazen'.

Ook Open VLD-Europarlementslid Hilde Vautmans reageerde verheugd. 'De twee meest Europese en progressieve krachten vinden elkaar om een nieuw pro-Europees project te verdedigen', stelde ze. 'Samen willen ze het hoofd bieden aan populisme en extremisme, dat steeds meer Europa bedreigt.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect