Polen ontzeggen president Duda snelle herverkiezing

De aftredende Poolse president Andrzej Duda weet zich nog niet verzekerd van een nieuw mandaat. ©REUTERS

De Poolse president Andrzej Duda weet zich nog niet verzekerd van een nieuwe ambtstermijn. Op 12 juli wacht hem een spannend duel met Rafal Trzaskowski, de burgemeester van Warschau.

Blijft Polen de volgende jaren op ramkoers zitten met Europa of zoekt het Oost-Europese land weer voorzichtig toenadering tot de Unie? Die vraag lijkt de inzet te worden van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

Een ultiem duel op 12 juli dringt zich op omdat geen van de elf presidentskandidaten zondag meer dan 50 procent van de kiezers wist te verleiden. Aftredend president Andrzej Duda, een bondgenoot van de nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), kreeg 43,7 procent van de stemmen achter zijn naam. Zijn dichtste belager Rafal Trzaskowski bleef steken op 30,3 procent.

Andere maatschappij

Toch is de race allerminst gelopen. Waarnemers gaan ervan uit dat het leeuwendeel van de andere oppositiekandidaten zich achter de burgemeester van Warschau schaart in de aanloop naar de tweede ronde. De peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace.

43,7 procent
van de stemmen voor Duda
Aftredend president Andrzej Duda kreeg 43,7 procent van de stemmen achter zijn naam. Zijn dichtste belager Rafal Trzaskowski bleef steken op 30,3 procent.

De finalisten staan een heel ander soort samenleving voor. Duda werpt zich op als de verdediger van conservatieve waarden. In zijn maatschappijbeeld is geen plaats voor de 'moreel bedenkelijke LGBT-ideologie' en kunnen homokoppels geen kinderen adopteren. Zijn rivaal, een politieke wetenschapper en polyglot, heeft geen bezwaren tegen meer rechten voor koppels van hetzelfde geslacht.

Als Duda het op 12 juli haalt, heeft PiS de handen vrij om haar controle over de economie en justitie te verstevigen. Haalt Trzaskowski het, dan kan hij de regeringspartij via presidentiƫle veto's aardig wat spaken in de wielen steken en kan hij de vertroebelde relaties met de EU helpen herstellen. Vervroegde parlementsverkiezingen zijn in dat scenario niet uitgesloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud