Advertentie

Poolse president verrassend op tweede plaats volgens exitpolls

Verkiezingen in Polen. ©EPA

Bij de Poolse presidentsverkiezingen zou volgens exitpolls de conservatieve kandidaat Andrzej Duda de overhand halen op de huidige president Bronislaw Komorowski. Beide politici komen volgens de polls tegenover mekaar uit in een tweede ronde op 24 mei.

De exitpolls zijn een verrassing. Komorowski zou blijven steken op 33,1 procent van de stemmen terwijl de conservatief Andrzej Duda op 34,5 procent uitkomt. Opiniepolls hadden eerder een comfortabele voorsprong voor de president doen blijken.

Op de derde plaats staat volgens de polls de rockmuzikant Pawel Kukiz met 20,3 procent. Bij de tweede ronde zal het er wellicht op aankomen welke kandidaat de kiezers van Kukiz achter zich krijgt. Kukiz steunde in het verleden bondgenoten van Komorowski.

Ook al zou de president de tweede ronde winnen, dan nog is zijn nederlaag nu een klap voor premier Ewa Kopacz, die dicht bij de president staat met haar centrum-rechtse regering. Later dit jaar zal haar regering de kiesstrijd moeten aangaan met de partij van Andrzej Duda.

In Polen heeft de premier de meeste macht, maar de president is hoofd van de strijdkrachten, heeft een stem in het buitenlands beleid en vetorecht.

De 62-jarige Komorowski profileerde zich als een sterke figuur inzake nationale veiligheid. Nogal wat Polen zijn zenuwachtig over het beleid van Rusland. De 42-jarige Duda van zijn kant beloofde de pensioenleeftijd te verlagen. Ook waarschuwt Duda tegen lidmaatschap van de eurozone, wat volgens hem de inflatie zou aanwakkeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud