Portugese regering valt

©AFP

In Portugal, het meest recente strijdtoneel van het gevecht tegen besparingen, is de centrumrechtse regering van Pedro Passos Coelho weggestemd in het parlement.

In het Portugese parlement hebben de drie linkse partijen voor het eerst een vuist gemaakt tegen het met de EU afgesproken besparingsbeleid. Ze stemden de centrumrechtse minderheidsregering van premier Coelho weg, met 123 stemmen tegen 107. De alliantie van Coelho haalde bij de verkiezingen begin oktober geen absolute meerderheid, maar hij mocht toch een regering op de been brengen. 

Daarmee wordt Portugal het nieuwe Zuid-Europese strijdtoneel van de strijd tegen ‘austerity’. En die strijd wordt uitgevochten via de bizarre regels van de Portugese grondwet. Die bepaalt immers dat alleen de president een premier kan aanduiden, en dat de eerste zes maanden na verkiezingen geen nieuwe verkiezingen mogelijk zijn.

Drie opties

Dat betekent dat president Anibal Cavaco Silva drie opties heeft. Ofwel laat hij zijn partijgenoot Coelho voort regeren in lopende zaken tot de termijn van zes maanden verstreken is en er nieuwe verkiezingen mogelijk worden. Ofwel stelt hij de leider van de linkse oppositie, Antonio Costa, aan als formateur om een anti-besparingsregering te vormen. Ofwel zoekt hij een wit konijn als premier.

Een van die mogelijkheden lijkt in ieder geval politieke fictie. De president heeft de voorbije weken duidelijk gemaakt dat hij nooit zal meewerken aan een regering die zich tegen het Portugese reddingsplan en de bijhorende besparingen zou keren. De kans dat hij Costa premier maakt, lijkt daarmee uitgesloten.

Crisis

Maar daarmee doet het gevecht over bezuinigingen Portugal wel in een bizarre politieke crisis afglijden. De beslissing van president Silva om Coelho vorige maand toch tot premier aan te stellen, ook al had hij geen meerderheid in het parlement meer achter zich, maakte van het parlementair debat dinsdag een vreemd schouwspel. ‘We debatteren over een regeerprogramma dat er nooit was en over een premier die er binnenkort niet meer zal zijn’, zei Catarina Martins, leider van het Linkse Blok maandag. De regering van Coelho was uiteindelijk maar 11 dagen in functie. 

Op de financiële markten keren de zorgen over Portugal stilaan terug. Terwijl de ECB maandelijks nog altijd meer dan 60 miljard euro in de markten pompt en zo alle argwaan wegblaast dat overheden hun leningen niet zouden kunnen afbetalen, stijgt de Portugese rente op tien jaar dinsdag tot net geen drie procent. Ter vergelijking: de Ierse tienjaarsrente staat op 1,2 procent. De Italiaanse op 1,7 procent, de Spaanse op 1,9 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud