Advertentie

Puigdemont stelt Europese lijst voor

Carles Puigdemont ©AFP

De gewezen Catalaanse premier Carles Puigdemont neemt deel aan de Europese verkiezingen met de lijst Junts per Catalunya (JxCat). Hij vraagt ook om het spionagedossier te heropenen.

Puigdemont verblijft in België sinds hij is afgezet. Hij maakte zijn kandidatuur voor de Europese verkiezingen dan ook bekend in Brussel, samen met twee van zijn ex-ministers, Clara Ponsatí en Toni Comín, de Catalaanse communicatiespecialiste Erika Casajoana en de Baskische Gorka Knörr. ‘We willen de stem van de Catalaanse onafhankelijkheid zijn bij de Europese instellingen’, zei Puigdemont. ‘We moeten vanuit die instellingen werken om een stem te geven aan degenen die dat niet kunnen omdat ze in de cel zitten.’

Puigdemont verwees naar de twaalf Catalaanse leiders die in de gevangenis zitten en terechtstaan omdat ze op 1 oktober 2017 een onafhankelijkheidsreferendum hadden georganiseerd. Hun proces loopt momenteel voor het Hooggerechtshof in Madrid. Sommigen, onder wie ex-vicepremier Oriol Junqueras, riskeren tot 30 jaar cel als ze schuldig worden bevonden aan rebellie en de verduistering van overheidsgeld.

We willen de stem zijn van de Catalaanse onafhankelijkheid in de Europese instellingen.
gewezen Catalaanse premier Carles Puigdemont

Onder de slogan ‘Vrij doorheen Europa’ wil de oud-premier strijden ‘voor de fundamentele rechten binnen Europa, waaronder de verscheidenheid’. Over de precieze samenstelling van de lijst en tot welke politieke familie JxCat uiteindelijk zou behoren, bleef Puigdemont vaag. Hij sloot niet uit dat hij andere Catalaanse leiders op zijn ‘eenheidslijst’ verwelkomt.

Spionage

Inmiddels raakte bekend dat Puigdemont ook formeel de heropening van het ‘spionagedossier’ in ons land heeft gevraagd. De feiten gaan terug tot de arrestatie van Puigdemont in Duitsland in maart vorig jaar. Uit onderzoek bleek dat ‘trackers’ onder de wagen van Puigdemont waren aangebracht, waardoor de Spaanse veiligheidsdiensten hem konden volgen.

De apparatuur was in België aangebracht. Eerder onderzoek in ons land kon niet aantonen wie ze installeerde. Volgens een Catalaans nieuwsagentschap was ze verbonden met een gsm met Britse sim-kaart. Op het moment dat de apparatuur werd aangebracht, zou een procureur van de Audiencia Nacional, een Spaanse gerechtsinstantie, in Brussel geweest zijn. De Audiencia Nacional ontkent iets met de zaak te maken hebben en beweert dat de procureur op een antiterreurconferentie van Europese veiligheidsdiensten was.

De affaire roept vele vragen op omdat de Belgische inlichtingendiensten niet op de hoogte waren van activiteiten van buitenlandse confraters. De Staatsveiligheid had wel het adres van Puigdemont aan een ‘buitenlandse inlichtingendienst’ doorgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud