PvdA onverwachte winnaar in Nederland

Europees Commissaris Frans Timmermans lijkt met zijn PvdA de winnaar te zijn van de Europese verkiezingen in Nederland. ©ANP

De PvdA met lijsttrekker Frans Timmermans is geheel onverwacht de grote winnaar geworden van de Europese verkiezingen in Nederland. De VVD, de partij van premier Mark Rutte, is de op een na grootste.

De Nederlanders gingen donderdag al stemmen voor de Europese verkiezingen. 

De uitslagen van de Europese verkiezingen worden pas zondag bekend gemaakt, maar volgens een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS profiteren de sociaaldemocraten van de bekendheid van Europees commissaris Frans Timmermans, die de Europese lijst voor PvdA trok. Hij is ook kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie voor de sociaal-democraten.

Wat de Nederlanders kunnen, kunnen de Belgen ook.
Kathleen Van Brempt
Europees lijsttrekker sp.a

Zijn partij kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Vandaag hebben zij drie zetels. De liberalen (VVD) en de christendemocraten halen volgens de exitpoll elk vier zetels.

Nieuwkomer Forum voor Democratie, dat in maart nog de grootste partij was bij de provinciale verkiezingen, moet genoegen nemen met drie zetels. Nochtans speelde euroscepticus Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, een prominente rol tijdens de verkiezingscampagne. Baudets anti-Europese discours raakte een gevoelige snaar die ook Geert Wilders eerder al in Nederland bespeelde. Op de avond voor de verkiezingen ging hij nog rechtstreeks in debat met Rutte over de Europese verkiezingen hoewel geen van beide voor het Europees Parlement verkiesbaar waren. 

De grote verliezer is de PVV van Geert Wilders, die drie van de vier zetels in het Europees Parlement kwijtraakt.

Verrassing

Als de exitpoll klopt, is de overwinning een verrassing. Volgens de laatste peilingen behaalden zowel het Forum voor Democratie als de VVD vijf zetels en strandden het CDA en de PvdA elk op drie zetels.  

Bovendien zijn de traditionele partijen in Europa aan de verliezende kant. De verwachting is dat de twee grootste partijen, de centrumrechtse EVP en de sociaaldemocratische S&D, geen meerderheid meer zullen hebben in het Europees Parlement. Zij zullen wellicht op zoek moeten naar een derde partij om samen te regeren. Binnen de traditionele partijen zaten met name de sociaaldemocratische partijen in Europa de afgelopen jaren in het defensief.

De exitpolls kennen een foutmarge van één zetel per partij. De exitpoll is samengesteld op basis van peilingen bij de stembureaus. De bekendmaking van de officiële uitslag gebeurt pas zondagavond als overal in Europa is gestemd.

De opkomst in Nederland ligt een stuk hoger dan bij de vorige Europese verkiezingen in 2014. Terwijl er in 2014 37,3 procent van de Nederlanders gingen stemmen, was dat nu 41,2 procent.

Kathleen Van Brempt, lijsttrekker voor sp.a in het Europees Parlement, trok zich gisteren alvast op aan de positieve resultaten in Nederland. 'Wat de Nederlanders kunnen, kunnen de Belgen ook.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud