Rajoy sluit koerswijziging uit na electoraal debacle

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, blijft ervan overtuigd dat hij het juiste beleid voert en is niet van plan van koers te veranderen. ©EPA

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, lijkt niet van plan veel lessen te trekken uit de oplawaai die zijn conservatieve Partido Popular (PP) afgelopen zondag incasseerde bij de regionale en lokale verkiezingen. 'Ons beleid deugt. We moeten het de Spanjaarden alleen beter uitleggen', klonk het.

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, trommelde maandagavond het bestuur van zijn conservatieve Partido Popular (PP) op voor crisisoverleg na de regionale en lokale verkiezingen van zondag. Die werden een afknapper van formaat voor de regeringspartij.

De PP bleef weliswaar nipt de grootste partij van het land maar in heel wat regio's en grote steden dreigt ze in de oppositie te belanden als de socialistische PSOE pacten weet te sluiten met de nieuwkomers Podemos en Ciudadanos en kleinere linkse partijen.

De PP verloor afgelopen zondag, in vergelijking met 2011, bijna drie miljoen kiezers. Door de partij de rug toe te keren wilden de Spanjaarden premier Rajoy en co een duidelijke boodschap sturen: we hebben genoeg van het sanerings- en hervormingsbeleid en van de corruptieschandalen.

Waarschuwing

Die waarschuwing lijkt evenwel niet aangekomen te zijn bij de toplui in de Calle Génova 13 in Madrid, het hoofdkwartier van de conservatieven. 'De PP blijft de grootste partij van het land, we haalden nog altijd zowat 2 procentpunt of 450.000 stemmen meer dan onze dichtste belager (de PSOE, red.). In mijn ogen heeft die partij meer problemen: hoe gaat zij uitleggen dat ze nog stemmen verloor, ook al zat ze vier jaar in de oppositie?', vroeg Rajoy zich af op een geïmproviseerde persconferentie na afloop van het crisisberaad.

De premier is dan ook niet van plan radicaal van koers te wijzigen. 'Ik ga mijn regering niet herschikken en ook aan de top van de PP verandert niets. Al die mensen hebben immers berenwerk verricht in moeilijke omstandigheden', ging de Galiciër voort.

Communicatie

Hij is evenmin van plan zijn beleid om te gooien. Want dat deugt volgens hem wel degelijk. 'Als we een ding moeten doen, dan is het de mensen beter uitleggen wat we doen.'

Communicatie is sinds het begin van Rajoy's ambtstermijn, eind 2011, een heikel punt. De premier lag meermaals onder vuur omdat hij zelf de pers amper te woord staat. Ook zondagavond was hij nergens te bespeuren, ook al had hij de afgelopen twee weken 14.000 kilometer afgelegd om PP-kandidaten in het hele land een hart onder de riem te steken.

'Zijn hele termijn heeft Rajoy anderen slecht nieuws laten brengen. Ook zondag mochten andere PP-leden de nederlaag incasseren. Dat is erg laf', zegt de Spaanse socioloog José Pablo Ferrándiz daarover in een gesprek met De Tijd.

De Spaanse premier lijkt zich nu voorgenomen te hebben daar verandering in te brengen. 'We moeten meer de tijd nemen om goed te communiceren zodat we met meer vertrouwen de nationale verkiezingen eind november tegemoet kunnen gaan en die kunnen winnen', klonk het.

Gegrom

Rajoy twijfelt er niet aan dat hij zijn partij bij die nationale stembusslag zal leiden. De vraag is of zijn partijleden dat scenario nog zien zitten na het debacle van zondag. Bij heel wat boegbeelden van de PP klonk maandagavond na het crisisoverleg immers gegrom over de strategie van de leider

In tegenstelling tot Rajoy hebben zij wel het gevoel dat fouten begaan zijn. Het valt volgens socioloog Ferrándiz dan ook niet uit te sluiten dat bepaalde PP-kringen de volgende weken en maanden de druk gaan opvoeren op de premier om toch een stap opzij te doen. 'Dan zou de PP de burgers het signaal geven dat ze de boodschap van 24 mei begrepen heeft.'

Spiegel

Dinsdagnamiddag gaf Juan Vicente Herrera, de aftredende voorzitter van de regio Castilla y León, gaf Rajoy de raad 'eens in de spiegel te maken en zich af te vragen of hij in november opnieuw kandidaat kan zijn'. Herrera was een van de weinige PP-kopstukken die afgelopen zondag nog redelijk standhield in zijn regio.

Ook Ana Botella, de aftredende burgemeester in Madrid, leverde impliciet kritiek. 'De partijtop moet zich eens goed beraden en de gepaste maatregelen nemen', luidde het. Botella is de echtgenote van José María Aznar, de vorige conservatieve premier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud