Advertentie

Razzia in ministerie zet druk op SPD-favoriet Scholz

Olaf Scholz. ©Paul Zinken/dpa

Een huiszoeking in het Duitse ministerie van Financiën zet druk op Olaf Scholz, de bevoegde minister én de topfavoriet bij de verkiezingen over twee weken. Zijn rivalen ruiken bloed.

Agenten en onderzoekers vielen donderdag binnen op de ministeries van Financiën en van Justitie. De huiszoekingen gebeurden in een onderzoek naar de financiële onderzoekseenheid (FIU) van het ministerie van Financiën. Die zou niet hebben gereageerd op waarschuwingen van banken over witwaspraktijken.

Het onderzoek werd vorig jaar opgestart op basis van een aangifte van een Duitse bank. Die had in 2018 een verdachte betaling naar Afrika van meer dan 1 miljoen euro gemeld bij de FIU. Het vermoeden bestond dat er een verband was met drugs- of wapenhandel of terrorisme. Maar de betaling kon niet worden tegengehouden omdat de FIU de politie niet op de hoogte had gebracht van de verdachte transfer.

In de verkiezingscampagne reed Olaf Scholz de voorbije weken een haast foutloos parcours.

De huiszoekingen - die donderdag breed werden uitgesmeerd in de Duitse pers - komen op een gevoelig moment voor de bevoegde minister van Financiën en vicekanselier Olaf Scholz. Die is voor de sociaaldemocraten de lijsttrekker bij de parlementsverkiezingen van 26 september. En volgens de opiniepeilingen maakt hij een grote kans om Angela Merkel op te volgen als bondskanselier.

Tijdens een campagnebezoek aan Potsdam reageerde Scholz ontstemd op de huiszoekingen. Als de autoriteiten vragen hebben, merkte hij op, 'kunnen ze die ook per brief stellen'. Daarmee leek hij te insinueren dat het machtsvertoon tijdens de 'Razzia im Scholz-Ministerium' - zoals het boulevardblad Bild urenlang blokletterde op de website - politiek gemotiveerd zou zijn.

Baken van rust

Volgens het openbaar ministerie was de inval bedoeld om te onderzoeken of de leiding van de ministeries betrokken was bij beslissingen van de FIU om de witwaswaarschuwingen niet door te spelen naar de politie. Een eerdere huiszoeking had aanwijzingen opgeleverd van 'uitgebreide communicatie' tussen de FIU en de ministeries van Financiën en Justitie.

De oppositie was er als de kippen bij om Scholz onder vuur te nemen. De groenen hekelden de chaos bij de FIU en volgens de liberalen behandelde Scholz de dienst als 'een stiefkind'. De onderzoekseenheid is onderbemand, al verdrievoudigde Scholz het aantal personeelsleden. Maar dat is onvoldoende: vorig jaar kreeg de FIU 144.000 meldingen, twaalf keer meer dan tien jaar eerder.

De kritiek is pijnlijk omdat Scholz de voorbije weken een haast foutloos parcours reed. Terwijl zijn directe rivalen - de christendemocraat Armin Laschet en de groene Annalena Baerbock - onderuitschoven, wierp Scholz zich op als baken van stabiliteit en rust, en dus als de natuurlijke erfgenaam van afscheidnemend bondskanselier Merkel.

Wirecard

Het onderzoek naar het mogelijke geknoei bij de FIU dreigt de aandacht te vestigen op de vroegere misstappen van Scholz. Hij kwam in opspraak in het schandaal rond de val van Wirecard, ooit de trots van de Duitse fintech. Wirecard ging in juni 2020 op de fles nadat het een gat van 1,9 miljard euro had moeten opbiechten. Volgens revisor EY ging het om 'gesofisticeerde fraude'.

Uit onderzoek bleek dat het ministerie van Financiën hardnekkig alle signalen van massale fraude bij Wirecard had genegeerd. De financiële toezichthouder BaFin - die valt onder de verantwoordelijkheid van Scholz - bleef het bedrijf de hand boven het hoofd houden. Scholz greep pas in toen het te laat was, maar hij overleefde het schandaal.

De essentie

Donderdag vonden huiszoekingen plaats in de Duitse ministeries van Justitie en Financiën.  Ze zouden niet hebben gereageerd op waarschuwingen van banken over witwaspraktijken.

De huiszoekingen komen op een slecht moment voor minister van Financiën en vicekanselier Olaf Scholz. Op 26 september vinden parlementsverkiezingen plaats, en hij maakt een grote kans om Angela Merkel op te volgen als bondskanselier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud