Rebellenleider wint verkiezingen in Oost-Oekraïne

Alexander Zakhartchenko, de leider van de zelf uitgeroepen autonome republiek Donetsk brengt zijn stem uit. ©REUTERS

De pro-Russische Alexander Zakhartchenko wint weinig verrassend de verkiezingen in Donetsk, een regio in het oosten van Oekraïne. Kiev en het Westen erkennen de stembusgang niet. Rusland wel.

De grote favoriet Alexander Zakhartchenko, leider van de separatisten in de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, behaalde volgens de exitpolls 81 procent van de stemmen. Zijn twee tegenkandidaten, ook pro-Russische separatisten, zouden elk zo'n 9 procent van de stemmen behalen.

'Vanaf vandaag is het land in goede handen', zei de premier van de rebellenregering in Donetsk bij het uitbrengen van zijn stem.

Over de opkomst is nog weinig geweten. Afgelopen maanden zijn honderdduizenden mensen de regio ontvlucht. De strijd tussen de separatisten en het Oekraïense leger heeft sinds april naar schatting ruim 4.000 levens geëist. De separatisten noemen de stembusgang een groot succes. 's Ochtends stonden er al kiezers aan te schuiven om hun stem uit te kunnen brengen. 

Oekraïne koos vorige week zondag al duidelijk voor een pro-Europese koers. De partijen van huidige president Porosjenko en de zittende eerste minister Jatsenjoek haalden toen een gedeelde overwinning.

Door de onrust werd vorige zondag in de conflictgebieden in het oosten van het land zo goed als niet gestemd. De pro-Russische rebellen die de plak voeren in Donetsk en Lougansk, kondigden daarop aan om vandaag zelf verkiezingen te organiseren. Op die manier willen de zelf uitgeroepen republieken hun onafhankelijkheid van Kiev benadrukken.

De Oekraïense regering in Kiev is fel tegen de stembusgang. Maar Kiev heeft sinds de door Rusland gesteunde separatisten de macht grepen, niets meer te vertellen in de regio's. Eerder moest Kiev met lede ogen toezien hoe de separatisten, onder leiding van enkele Russische kopstukken, een referendum hielden waarin voor onafhankelijkheid werd gestemd.

De Verenigde Staten en de Europese Unie zullen de 'onwettige' verkiezingen ook niet erkennen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft die boodschap telefonisch overgebracht aan de Russische president Vladimir Poetin.

Rusland denkt daar anders over. ‘Die verkiezingen zijn van belang om het bestuursrecht van de volksrepublieken Loehanks en Donetsk te legitimeren’, verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vorige dinsdag. Moskou steekt niet onder stoelen of banken dat het de separatisten in het oosten van Oekraïne steunt in hun strijd voor onafhankelijkheid.

Ondanks het recente staakt-het-vuren vielen er de voorbije tien dagen zo'n 300 doden bij gevechten.Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud