Rechts-populisten profiteren van asielgeschil Duitsland

©REUTERS

De crisis binnen de coalitie in Duitsland over het asielbeleid heeft de regeringspartijen aan populariteit gekost. Vooral de rechts-populistische AfD (Alternative für Deutschland) profiteert electoraal van het asielgeschil.

Dat blijkt uit een peiling van Bild am Sonntag. AfD stijgt in de peilingen met drie procentpunt en heeft 17 procent van de kiezers achter zich. De hoogste score voor de AfD tot nu, die voor het eerst even groot zou zijn als de SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands). De regeringspartij levert in de peiling twee procentpunten in.

Dat doen ook de christendemocratische zusterpartijen CDU en CSU, die samen met de SPD de coalitie vormen. Die komen uit op 30 procent.

Groko

Met 47 procent voor de 'Grote Coalitie'  (kortweg 'Groko') van bondskanselier Angela Merkel, verliezen de regeringspartijen de meerderheid in het parlement als er nu verkiezingen waren. De opmars van Alternative kan een verklaring zijn waarom de GroKo ondanks het liefdeloze huwelijk tussen CDU en CSU bijeenblijft.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect