Advertentie

Recordaantal nieuwe leden voor SNP na referendum

De 'yes'-campagne haalde het niet, maar de ledenaantallen van de partijen die onafhankelijkheid nastreven, gaan wel de hoogte in. ©Photo News

Tijdens de vier dagen sinds het onafhankelijkheidsreferendum registreerde de Schotse Nationalistische Partij (SNP) al 18.000 nieuwe leden. Dat is een stijging van 70 procent.

De SNP ligt zo op koers om een van de grootste partijen van het Verenigde Koninkrijk te worden op vlak van ledenaantallen. In totaal telt de SNP nu 43.644 leden. Als de stijging zich voortzet, zal de partij snel over de LibDems springen en zo de derde partij van het VK worden.

Ook de Schotse Groene Partij, die voor onafhankelijkheid ijverde, lijkt te profiteren van het ‘referendum’-effect. Sinds vrijdag kwamen er 3.000 leden bij.

Intussen doet de Labour-partij al het mogelijke om weer het vertrouwen te winnen van de Schotten. De ‘nee’-campagne die Labour samen met de Conservatieve Partij voerde, haalde het weliswaar, maar onder meer in Glasgow koos een meerderheid voor onafhankelijkheid. De stad stemt nochtans traditioneel voor Labour.

Margaret Curran (Labour), schaduwminister in Londen voor Schotland, gaat nu op bezoek in de gebieden die ‘ja’ stemden. ‘We moeten eerlijk toegeven dat ook veel Labour-kiezers het Verenigd Koninkrijk niet meer als een aantrekkelijke optie beschouwen’, zegt ze. ‘We moeten begrijpen waarom de mensen daar ontevreden zijn en bekijken wat we er aan kunnen doen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud