Recordopkomst bij Hongaarse verkiezingen

De Hongaarse premier Viktor Orban ging zondag samen met zijn vrouw naar het stemlokaal. ©REUTERS

De massale opkomst bij de Hongaarse parlementsverkiezingen doet de verdeelde oppositie hopen op een overwinning tegen de omstreden premier Viktor Orbán.

De Hongaren trekken zondag massaal naar de stembus voor de verkiezingen. Om 18u30 had al 68 procent van de Hongaarse kiezers zijn of haar stem uitgebracht. Vier jaar geleden daagde uiteindelijk maar 62 procent van de kiezers op. 

Rond middernacht volgen de eerste voorlopige verkiezingsresultaten. Velen verwachten dat premier Viktor Orbán na de verkiezingen zijn derde termijn op rij kan aanvatten.

Mogelijk zal zijn overwinning van Orbáns conservatieve partij Fidesz evenwel niet zo groot zijn als de vorige keren. De oppositie hoopt te profiteren van de groeiende aanklachten tegen corruptie en intimidatie van het regime.

De grote opkomst doet de kansen voor de verdeelde oppositie stijgen om de eerste minister van de troon te stoten. Een hoge opkomst maakt het Fidesz volgens het ingewikkelde Hongaarse kiesrecht namelijk moeilijker om een absolute meerderheid te verwerven. 

Botsing met Europa

Al jaren werpt Orbán zich op als de devote verdediger van de christelijke erfenis in Europa. Daardoor werd de 54-jarige premier erg populair in eigen land. 

Maar in zijn onverschrokkenheid botste hij om de haverklap met de Europese Commissie, die in de nasleep van de asielcrisis van 2015 een plan uitdokterde om de toegestroomde vluchtelingen over de EU-lidstaten te verspreiden.

Orbán heeft zich daarbij ontpopt tot de kopman van het peloton Centraal- en Oost-Europese landen die gekant zijn tegen een doorgedreven Europese integratie. Hij vond een strijdmakker in de flamboyante Tsjechische president Milos Zeman en in de conservatieve Poolse leider Jaroslav Kaczynski.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud