Regeringsleider Thüringen stapt op na steun extreemrechts

Thomas Kemmerich stapt na enkele dagen alweer op als minister-president van Thüringen. ©AFP

De liberaal Thomas Kemmerich werd woensdag verkozen tot minister-president, met stemmen van de CDU èn de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD).

Woensdag raakte voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een Duitse deelstaatpremier verkozen met de steun van extreemrechts. Dat veroorzaakte een schokgolf bij onze oosterburen. Dat dat precies in Thüringen gebeurde, lag extra gevoelig. In die deelstaat begon Adolf Hitler negentig jaar geleden aan de weg naar de absolute macht te timmeren. 

De nieuwverkozen Thüringse minister-president Thomas Kemmerich (FDP) kondigde een dag later al aan te willen aftreden en maakte dat zaterdag bekend op Twitter.

In een gezamenlijke mededeling noemden CDU, CSU en SPD - die op nationaal niveau de 'grote coalitie' vormen - de verkiezing van de minister-president in Thüringen, met een meerderheid die maar tot stand kon komen met AfD-stemmen, 'onvergeeflijk voorval'. 'De vorming van regeringen en politieke meerderheden met stemmen van de AfD sluiten we uit. Dat is en blijft het standpunt van de dragende partijen van de coalitie op alle niveaus', aldus CDU, CSU en SPD na crisisoverleg zaterdag.

De drie partijen willen ook snel nieuwe verkiezingen, een scenario dat de voorbije dagen al de ronde deed om uit de impasse te geraken.

Merkel 

De gebeurtenissen in Thüringen zinderen vooral na binnen de CDU, de partij van kanselier Angela Merkel, die het cordon sanitaire had doorbroken. CDU-voorzitster Annegret Kramp-Karrenbauer heeft alle moeite om de lokale afdeling de baas te kunnen. De lokale afdeling ziet vervroegde verkiezingen niet zitten. 

Merkel moeide zich ook met de heisa. Op haar aangeven heeft de Duitse regeringscommissaris voor het oosten van het land, Christian Hirte, ontslag genomen.

Hirte, die afkomstig is uit Thüringen en daar plaatsvervangend CDU-voorzitter is, feliciteerde uitdrukkelijk Kemmerich nadat die met AfD-stemmen AfD verkozen raakte als Thüringse minister-president. Merkel zei daarop dat hij niet langer commissaris voor 'de nieuwe deelstaten' kan zijn. 'Vanwege haar suggestie heb ik mijn ontslag aangeboden', kondigde Hirte zaterdag aan. De tweet, die dateert van de verkiezingsdag, is zaterdag nog steeds te vinden op Twitter.

Ook minister van Digitalisering Dorothee Bär (CSU) feliciteerde Kemmerich via Twitter, maar zij wiste haar tweet later en noemde die een fout. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud