Roemeens parlement stuurt regering wandelen

De Roemeense premier Viorica Dancila verloor donderdag het vertrouwen van het parlement. De val van haar regering kan gevolgen hebben voor de samenstelling van de Europese Commissie. ©EPA

De val van het kabinet van premier Viorica Dancila heeft ook gevolgen voor de samenstelling van de Europese Commissie. De naam van de Roemeense commissaris was nog niet afgeklopt.

De regering van Roemenië is gevallen. Het kabinet van de sociaaldemocratische premier Viorica Dancila overleefde donderdag een motie van wantrouwen niet. Van de 465 parlementsleden stemden 238 tegen de regering.

De positie van Dancila was verzwakt na de slechte prestaties van haar partij bij de Europese verkiezingen in mei. In augustus kreeg ze een nieuwe klap toen de liberale coalitiepartij ALDE zich uit het kabinet terugtrok en ze haar meerderheid verloor. De relatie tussen de partijen verzuurde onder meer door een conflict over de presidentsverkiezingen van 10 november.

Motie van wantrouwen

Een andere centrumrechtse partij (NLP) zag de kans schoon om het kabinet met een motie van wantrouwen ten val te brengen. 'We hebben verhinderd dat de Sociaaldemocratische Partij Roemenië verder pijn doet', verklaarde Ludovic Orban, de leider van de NLP.

238
Parlementsleden
Van de 465 parlementsleden stemden er 238 tegen de regering.

De val van de regering-Dancila heeft ook gevolgen voor de samenstelling van de Europese Commissie. De leden van het Europees Parlement hadden de eerste kandidate van de ploeg in Boekarest een onvoldoende gegeven.

Dancila en co. droegen daarop een nieuwe kandidaat voor. Maar de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, weigerde die groen licht te geven zolang ze niet zeker was dat de regering-Dancila aan de macht bleef.

Europa

De relaties tussen Roemenië en Europa waren de afgelopen jaren sowieso al niet optimaal. Sinds de sociaaldemocraten begin 2017 weer aan de macht gekomen waren, botsten ze meermaals met Brussel over plannen om justitie in een nieuw kleedje te stoppen. Europa zag daarin een bedreiging voor de rechtsstaat.

De sociaaldemocraten stuurden ook verschillende rechters en openbaar aanklagers wandelen. Een van hen, Laura Kövesi, viste Europa op. De corruptiejaagster wordt de eerste Europese openbaar aanklager.

Boekarest oogstte in Europa niet alleen kritiek voor de hervorming van justitie. Ook de inkrimping van de anticorruptiewetgeving viel slecht in Brussel.

Presidentsverkiezingen

De stemming in het Roemeense parlement kan een rechtstreekse impact hebben op de presidentsverkiezingen van volgende maand. Dancila is de kandidate voor de sociaaldemocraten.

De val van de regering kan haar kansen op een ticket voor de tweede ronde, meer dan waarschijnlijk tegen de centrumrechtse president Klaus Iohannis, flink doen slinken.

We hebben verhinderd dat de Sociaaldemocratische Partij Roemenië verder pijn doet.
Ludovic Orban
Leider oppositie

Hoe het in Roemenië verder moet, is nog even koffiedik kijken. Wellicht gaat Iohannis de verschillende politieke partijen consulteren voor hij een nieuwe premier naar voren schuift. De kans is groot dat die uit de centrumrechtse NLP van Iohannis komt.

'Deze regering moet vertrekken. Een nieuwe regering zal alles in goede banen leiden in afwachting van de volgende parlementsverkiezingen. Die ploeg moet worden gevormd rond de NLP', zei de president woensdagavond.

Het wordt niet evident een stabiele ploeg op de been te brengen. Mogelijk is Roemenië maanden in de ban van politieke instabiliteit. Nieuwe parlementsverkiezingen kunnen ten vroegste in 2020 plaatsvinden. 

Begroting 2020

De nieuwe bestuursploeg wacht geen gemakkelijke taak. De recentste macro-economische indicatoren in Roemenië baren zorgen. Onder meer de overheidsuitgaven schieten de hoogte in. De uitwerking van de begroting voor 2020 wordt dan ook geen eenvoudige opdracht.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde onlangs nog voor een ontsporing van de begroting. Het riep Boekarest ook op de pensioenuitkeringen tegen 2022 niet te verdubbelen. Dat was een belofte van de sociaaldemocraten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud