Rutte III heeft regeerakkoord op zak

Mark Rutte, Nederlands premier sinds 2010, gaat het kabinet Rutte III leiden. ©ANP

Na 208 dagen onderhandelingen - een Nederlands record - is het kabinet Rutte III er uit. Vooral de middenklasse moet profiteren van het nieuwe beleid.

Nederland wordt de komende vijf jaar jaar geregeerd door een brede coalitie van de liberale VVD, het christendemocratische CDA, ChristenUnie en de linksliberale D66. Maandagochtend zaten de vier partijen samen om de puntjes op de i zetten bij hun plannen voor de komende jaren. Dat duurde langer dan verwacht: de om 10u30 aangekondigde persconferentie kon pas doorgaan om iets na 11 uur.

Mark Rutte, die het kabinet zal leiden, hield het bij een uiterst korte reactie dat hij 'heel blij' was met het 'onderhandelingsakoord'. Over de inhoud werd niets gezegd, maar daarover lekte de afgelopen weken al heel wat nieuws uit.

Zo is Rutte III door de Nederlandse media al het 'middenkabinet' genoemd: samengesteld uit centrumpartijen, gericht op de middenklasse.

Belastingen

Het belastingsysteem wordt hervormd, er blijven nog twee van de vier schijven over. Dat moet vooral de middenklasse ten goede komen. Ook wordt de belasting op dividenden afgeschaft. Wel komen er energiebelastingen en wordt het lage BTW-tarief op goederen verhoogd van zes naar negen procent. Het basistarief van de vennootschapsbelasting wordt verlaagd van 25 procent naar 20 procent. Daarmee worden de inspanningen van de regering-Michel in het Zomerakkoord om de Belgische achterstand weg te werken teniet gedaan.

Ook wordt er ingezet op veiligheid. Het systeem van de (haast automatisch) vervroegde vrijlating voor wie twee derde van zijn straf heeft uitgezeten, verdwijnt volgens De Telegraaf. Er komen hogere boetes voor verkeeersovertredingen en pooierschap wordt weer illegaal. 

Er mogen een paar honderd extra vluchtelingen naar Nederland komen, maar er worden ook acht centra ingericht voor het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Het budget van Defensie gaat met 1,5 miljard omhoog. Er komt een proefproject gereguleerde wietteelt. De overheid moet bovendien 'genderneutraal' werken: wanneer het niet relevant is, zal de overheid niet naar geslacht informeren.

Record 

Het conceptregeerakkoord gaat nu nog naar de fracties van de vier partijen. Zij kunnen nog commentaar geven. De kopstukken van de partijen presenteren dan dinsdag het definitieve regeerakkoord van het derde kabinet van premier Rutte.

Rutte III vestigt een record als de langste regeringsonderhandelingen ooit. Het record was sinds 1977 in handen van het kabinet-Van Agt I met 208 dagen. Deze maandag wordt het record geëvenaard, dinsdag gebroken. Naar verwachting begint het kabinet in de week van 23 oktober.

Het nieuwe kabinet regeert met de krapst mogelijke meerderheid

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud