Salvini grijpt naast zege in Noord-Italië

©AFP

De extreem-rechtse Lega slaagt er niet in door te breken in de regio Emilia-Romagna, wat een opsteker is voor de wankele regering van Giuseppe Conte.

De Italiaanse sociaaldemocraten van de PD (Democratische Partij) verslaan de rechtse populistische Lega van Matteo Salvini in de regio Emilia-Romagna in het noorden van het land. Dat blijkt uit de exitpolls na het sluiten van de stemlokalen zondagavond.

Emilia-Romagna wordt al sinds Wereldoorlog II door links geregeerd, maar Salvini heeft in het gebied onophoudelijk campagne gevoerd in de hoop een overwinning te behalen die de nationale regering in Rome, waar PD ook deel van uitmaakt, zou destabiliseren.

Een exitpoll voor de staatstelevisie RAI laat zien dat de zittende PD tussen 47 en 51 procent van de stemmen zal halen. De rechts-populisten staan op 44 tot 48 procent. De definitieve uitslag wordt maandagochtend vroeg verwacht.

Symbolisch belangrijk

In augustus stapte Lega uit de nationale regering met de Vijfsterrenbeweging. Salvini verwachtte dat dit tot vervroegde verkiezingen zou leiden, maar de PD nam de plaats van zijn partij in. Een goede score neerzetten bij de regionale verkiezingen die dit jaar gepland staan is daardoor prioriteit geworden voor Salvini. 

De Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna wordt echter al bijna 75 jaar bestuurd door links, en een winst voor Lega daar had symbolisch erg belangrijk geweest. Het had bovendien de al wankele linkse regering van Conte in nog groter gevaar gebracht.

Tijdens de verkiezingscampagne ontstond er in Bologna, de hoofdstad van Emilia-Romagna, een protestbeweging naar aanleiding van een campagnebezoek van Salvini. De zogenaamde 'Sardienen' wisten het protest tegen de Lega-leider aan te wakkeren, maar zorgden er zo ook voor dat de focus steeds op Salvini en zijn partij lag. De aandacht leidde er ook toe zeven op de tien kiezers ging stemmen, wat veel is.

Calabrië

Ook in de zuidelijke regio Calabrië waren verkiezingen. Volgens de exitpolls zullen Lega en haar bondgenoten met gemak de zittende door de PD-geleide coalitie verslaan. Aangezien Lega het zuiden jarenlang als profiteur van de welvaart van het noorden afschilderde, is ook daar de symboolwaarde van de uitslag groot. Winst voor Lega zou aantonen dat de partij overal kan winnen, en het voor Salvini's tegenstanders moeilijker maken om hem in de toekomst van het premierschap te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud