Advertentie

Salvini trapt Europese verkiezingsrace af

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini (tweede van rechts) lanceerde maandag in Milaan de Europese verkiezingscampagne in het bijzijn van vertegenwoordigers van de Finns Party, de AfD en de Danske Folkeparti (vlnr). ©REUTERS

De Italiaanse vicepremier roept nationalistische partijen in Europa op de handen in elkaar te slaan om te streven naar een 'Europa van het Gezond Verstand'. Het Duitse Alternative für Deutschland, de Finns Party en de Danske Folkeparti springen mee op de kar.

'Voor veel mensen is Europa vandaag een nachtmerrie en geen droom. Omdat het pad dat de traditionele grote blokken, de centrumrechtse Europese Volkspartij en de socialisten, de afgelopen decennia bewandeld hebben, de Europeanen enkel armoede, onveiligheid, onzekerheid en frictie gebracht hebben.'

Met die weinig rooskleurige boodschap trapte Matteo Salvini maandag zijn campagne voor de Europese verkiezingen van eind mei op gang. De leider van de uiterst rechtse Lega is vastbesloten daarin verandering te brengen. 'We willen de burgers weer laten dromen. Dromen van een nieuw Europa. Het Europa van het Gezond Verstand', luidde het.

Bondgenoten in Europa

Om in het volgende Europees Parlement ook te kunnen wegen ging de Italiaanse vicepremier de afgelopen maanden op zoek naar bondgenoten in andere Europese lidstaten. Die vond hij alvast in Duitsland, Finland en Denemarken.

Het bewijs: tijdens zijn persconferentie in Milaan was Salvini maandag geflankeerd door vertegenwoordigers van de Alternative für Deutschland (AfD), de Finns Party en de Danske Folkeparti. Naar hun oordeel danste Europa de afgelopen jaren te veel naar de pijpen van de financiële en de zakenwereld. 

'De fundamenten van de Europese Unie - het streven naar volledige tewerkstelling en economische voorspoed en het respect van de identiteit - zijn de voorbije jaren verraden', stelde Salvini. 'Wij willen die in ere herstellen. In ons project staan het gezin, jobcreatie, veiligheid, de bescherming van het klimaat en jongeren een toekomst bieden centraal.'

Raakpunten

Naar raakpunten moesten de vier partijen naar eigen zeggen niet lang zoeken. 'Meer macht voor de lidstaten en minder macht voor de bureaucraten in Straatsburg en Brussel is een streefdoel', zei Jörg Meuthen van de AfD. 

'Daarnaast willen we een eind maken aan de illegale migratie naar Europa en de strijd tegen terreur en extremisme opvoeren', ging de Deen Anders Vistisen voort. 'En we streven naar de bescherming van de Europese culturele identiteit', vulde zijn Finse bondgenoot Olli Kotro aan.

'Wij gaan Made in Europe verdedigen en de strijd tegen namaak en oneerlijke concurrentie opvoeren', voegde Salvini er nog aan toe. 'Europa heeft de potentie het rijkste continent van de wereld te worden.'

Europa besturen

Salvini en co. mikken hoog met hun nieuwe project. 'Ons doel is te besturen, leden van de Europese Commissie te leveren, Europa te veranderen', maakte de Italiaanse vicepremier duidelijk. Om dat objectief te verwezenlijken gaan de Lega, de AfD, de Finns Party en de Danske Folkeparti de volgende weken op zoek naar extra bondgenoten.

'We streven ernaar onze familie uit te breiden. Wellicht sluiten zich de volgende weken nog een tiental partijen aan die in het huidige Europees Parlement verspreid zitten over verschillende fracties', maakte AfD-afgevaardigde Meuthen zich sterk.

Een belangrijke test voor het nieuwe project volgt op 18 mei. Die dag hoopt Salvini in Milaan een grote manifestatie voor een ander Europa op de been te brengen. 'Hopelijk nemen ook onze vrienden uit Frankrijk, Oostenrijk, Nederland en België daaraan deel', besloot hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud