Advertentie

Scholz verstevigt voorsprong in Duitsland na tv-debat

Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock (Grünen) en Armin Laschet (CDU). ©via REUTERS

De sociaaldemocraat Olaf Scholz blijft ook na een tv-debat zondagavond de grote favoriet om eind deze maand de Duitse verkiezingen te winnen.

Een tv-debat tussen de kandidaat-opvolgers van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag de sociaaldemocraat Olaf Scholz nog meer de wind in de zeilen gegeven. Dat leren peilingen tijdens en meteen na het debat.

In een bevraging door de tv-zender ARD antwoordde 41 procent van de kiezers dat Scholz het overtuigendst was. De christendemocratische kandidaat Armin Laschet bleef steken op 27 procent, vlak voor de groene kandidaat Annalena Baerbock (25 procent). Daarmee scoort Scholz nog beter dan in een debat eind augustus.

In een INSA-peiling over de verkiezingen zelf steeg de SPD licht tot 26 procent, terwijl de CDU onveranderd bleef op 20 procent en de groenen terugvielen tot 15 procent. Sinds hun piek in april hebben de groenen 10 procentpunten verloren.

Scholz stelt zich op als de betrouwbaarste kandidaat, die in de traditie van Angela Merkel vanuit het centrum met vaste hand het land kan leiden. Hij slaagde erin dat beeld uit te stralen door geen fouten te maken in de campagne, terwijl Laschet en Baerbock een brokkenparcours reden. Laschet werd gefotografeerd terwijl hij tijdens een bezoek aan een dorp dat door de dodelijke overstromingen werd getroffen aan het lachen was.

NAVO en EU

Laschet viel die middenpositie van Scholz aan door hem te vragen of hij een coalitie uitsluit met de groenen en het radicaal-linkse Die Linke. Die laatste partij is tegen de NAVO en staat heel kritisch tegenover de EU.

Scholz zei dat de kiezer moet stemmen en dat hij geen enkele coalitie uitsluit. Maar hij vervolgde dat 'een erkenning van de trans-Atlantische relaties, de NAVO en de EU noodzakelijk zijn voor goed bestuur'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud