Socialisten blijven grootste in Spanje, extreemrechts rukt op

De Spaanse premier Pedro Sánchez kwam in april met zijn socialistische partij als winnaar uit de parlementsverkiezingen. Maar hij slaagde er niet in een regering op de been te brengen. Daarom moesten de Spanjaarden zondag voor de vierde keer in vier jaar naar de stembus. ©AFP

In Spanje komen de socialisten van premier Pedro Sánchez als grootste uit de parlementsverkiezingen. Extreemrechts rukt fors op terwijl de liberalen imploderen en nog slechts de zesde partij van het land zijn. De versplintering is compleet.

Voor de tweede keer dit jaar en voor de vierde keer in vier jaar konden ruim 37 miljoen Spanjaarden de politieke kaarten in hun land schudden. Een nieuwe stembusslag drong zich op omdat de verschillende partijen, de socialistische PSOE van premier Pedro Sánchez op kop, er de afgelopen maanden niet in geslaagd waren een regering op de been te brengen.

Een verrassing was dat niet. Want na afloop van de race op 28 april was het Spaanse politieke landschap gefragmenteerder dan ooit nadat een vijfde partij, het extreemrechtse VOX, voor het eerst sinds de terugkeer van de democratie vier decennia geleden de poort naar het parlement had weten open te wrikken. 

Versplintering

De nieuwe verkiezingsrace heeft geen eind gemaakt aan de versplintering. Dat blijkt na de telling van alle stemmen.

De conservatieve partij van Pablo Casado herstelde wat van de electorale opdoffer van april. ©Hollandse Hoogte / EPA

De PSOE blijft de grootste partij van het land. De troepen van premier Sánchez houden redelijk stand in vergelijking met april. Ze klokken af op 120 zetels, drie minder dan zes maanden geleden.

De conservatieven herpakken zich wat na de electorale opdoffer van ruim zes maanden geleden. Terwijl de PP eind april nog bleef steken op 66 zetels, sleept ze nu 88 zetels in de wacht.

Extreemrechts

Het was vooral ook uitkijken naar de steun voor VOX. De extreemrechtse partij had de afgelopen weken de wind in de zeilen door de gewelddadige protesten in Catalonië en door de opgraving van ex-dictator Francisco Franco.

Sommige peilers sloten de voorbije dagen zelfs niet uit dat de troepen van Santiago Abascal met 60 parlementszetels aan de haal zouden gaan. Volgens de gedeeltelijke resultaten was die prognose iets te optimistisch. Maar VOX rukt wel op en verovert 52 zetels.

Zes maanden geleden kreeg de partij ruim 10 procent van het electoraal achter zich. Die score leverde hen toen 24 zetels op.

Ciudadanos 

VOX lijkt heel wat kiezers afgesnoept te hebben van het liberale Ciudadanos (Burgers). De partij van Albert Rivera krijgt een oplawaai en zakt van 57 naar 10 zetels. Met die score is het pas de zesde partij van het land. 

Hoewel de PP en VOX zondag beter hebben gepresteerd dan een half jaar geleden, hebben de drie rechtse partijen als gevolg van de implosie van de liberalen samen niet voldoende stemmenwinst geboekt om aan een volstrekte meerderheid te geraken in het parlement. Premier Sánchez komt net als eind april wellicht als eerste aan zet omdat hij de leider van de grootste partij is.

Moeilijke formatie

Een gemakkelijke opdracht wacht hem andermaal niet. Want het linkse blok komt evenmin aan 176 zetels. Integendeel, het komt verzwakt uit de verkiezingsstrijd.

Het extreemrechtse VOX eiste een hoofdrol op in de laatste dagen voor de stembusslag. ©EPA

Terwijl de PSOE nog redelijk standhoudt, krijgt het radicaal-linkse Unidas Podemos een klap. Het strandt op 35 zetels. Bij de vorige parlementsverkiezingen kregen de troepen van Pablo Iglesias nog 14,3 procent van het electoraat achter zich en mochten ze 42 leden naar het parlement sturen.

De partij verloor zondag onder meer kiezers aan Más País, een nieuwe partij die zich pas dit najaar van Unidas Podemos afscheurde en zich tussen de PSOE en Iglesias' partij probeert te positioneren. Bij hun eerste beurt veroverden Íñigo Errejón en co. 3 zetels.

Regionale partijen

Kleinere, regionale partijen verdelen de resterende parlementszitjes onder elkaar. Vooral Catalaanse nationalisten mogen heel wat vertegenwoordigers naar Madrid sturen: 13 voor het links-nationalistische ERC, 8 voor Junts per Catalunya (JxCat) - het blok van ex-premier Carles Puigdemont -, en 2 voor het antikapitalistische CUP dat voor het eerst aan een nationale verkiezing meedeed.

De gematigde Basken van PNV halen 7 zetels terwijl het radicalere EH Bildu 5 zitjes in de wacht zou slepen. Ook kleinere partijen uit Navarra, Galicië, de Canarische Eilanden en Teruel zullen vertegenwoordigd zijn in het nieuwe Spaanse parlement.

De druk om dit keer wel tot de vorming van een stabiele regering te komen is groot. De Spanjaarden zijn na vier nationale verkiezingen in vier jaar verkiezingsmoe. Dat weerspiegelde zich zondag in de opkomst. Die lag lager dan een half jaar geleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud