Spanje blokkeert Europees mandaat Carles Puigdemont

Carles Puigdemont. ©ANP

De Spaanse autoriteiten hebben de Europese mandaten van voormalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont en ex-minister van Gezondheid Antoni Comin tot nader order geblokkeerd.

De nationale kiescommissie weigerde maandag de benoemingsoorkonden te overhandigen aan advocaat Gonzalo Boyé, die de twee verdedigt. Dat liet hij zelf weten. Puigdemont en Comin werden eind mei tot Europees Parlementslid verkozen. Ze leven beide in ballingschap in België.

Volgens het Spaanse kiesrecht moeten alle 54 Spaanse Europese Parlementsleden getrouwheid zweren aan de grondwet en hun benoemingsoorkonde afhalen voor ze hun functie opnemen. Boyé zei dat hij de kiescommissie in Madrid maandag een notarieel goedgekeurde volmacht van de politici en een akte van getrouwheid aan de grondwet had voorgelegd. Puigdemont en Comin hadden die getrouwheidsgelofte voor een notaris in Brussel afgelegd.

Arrestatie

Antoni Comin. ©EPA

Als Puigdemont en Comin voet zetten op Spaanse bodem, hangt hen meteen een arrestatie boven het hoofd. Dat heeft te maken met het door de Spaanse justitie verboden onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017. Puigdemont hangt een proces voor onder meer rebellie boven het hoofd. Hij riskeert tot 30 jaar gevangenisstraf.

Vorige week gaf het Spaanse Hooggerechtshof de vroegere Catalaanse viceminister-president Oriol Junqueras al geen toelating om de gevangenis te verlaten om de eed af te leggen omdat 'het proces tegen Junqueras en andere separatistische leiders niet in gevaar mocht komen'. Dat proces eindigde vorige week, een uitspraak wordt ten vroegste eind juli verwacht.

Beroep

De advocaten lieten al weten dat ze beroep aantekenen tegen de beslissingen van de Spaanse autoriteiten. Er is geen wettelijke basis voor, omdat geen van de drie politici tot nog toe veroordeeld is, luidt het.

Na het referendum en de daaropvolgende onafhankelijkheidsverklaring werd Puigdemont in de herfst van 2017 door de centrale regering in Madrid afgezet als Catalaans minister-president. Om aan een arrestatie te ontsnappen, vluchtten hij en andere separatisten naar het buitenland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud