SPD wil Merkel ter hulp schieten

SPD-leider Martin Schulz: bijgedraaid? ©EPA

SPD-partijleider Martin Schulz is bereid om gedoogsteun te geven aan een minderheidsregering met Angela Merkel.

Schulz trekt donderdag naar bondspresident Frank-Walter Steinmeier voor een overleg over de politieke impasse in Berlijn. De formatie van een nieuwe regering zit in het slop nadat de liberale partij FDP maandag de stekker uit de onderhandelingen had getrokken.

Daarmee kwam een einde aan de pogingen om een coalitie van de christendemocratische zusterpartijen CDU en CSU, de liberale FDP en Die Grünen op de been te brengen. Het was een van de weinige formules die na de verkiezingen van 24 september een meerderheid opleverden.

De enige andere optie was een heruitgave van de 'grote coalitie' tussen CDU/CSU en SPD. Maar de sociaaldemocraten van Schulz kozen na hun desastreuze verkiezingsnederlaag resoluut voor de oppositie. Dat herhaalde de partij afgelopen maandag nog eens na de mislukking van de onderhandelingen.

Schulz staat onder druk

Maar intern was er felle onenigheid over Schulz' weigering met Merkel te praten. Vooral de oude garde verweet de SPD-leider onverantwoordelijk te handelen. Daarop zou Schulz met een compromis op de proppen zijn gekomen.

De SPD is zich volledig bewust van haar verantwoordelijkheden.
Martin Schulz
SPD-voorzitter

Schulz zei dat hij zeker is dat 'een goede oplossing' mogelijk is. 'De SPD is zich volledig bewust van haar verantwoordelijkheden in de huidige moeilijke situatie', zei hij. Karl Lauterbach, een parlementslid van de SPD, ging nog een stap verder: 'Natuurlijk willen we Duitsland helpen. We sluiten niets uit.'

De SPD zou bereid zijn gedoogsteun te geven aan een minderheidsregering onder leiding van Merkel. Maar van een nieuwe grote coalitie is geen sprake, meldde het persagentschap Bloomberg op basis van bronnen in de SPD.

Zetels te kort

Een van de opties is dat de CDU/CSU voortgaat met een minderheidsregering. Dat kan met de FDP of met de groenen. Een coalitie met de liberalen heeft 29 zetels te kort voor een meerderheid, die met Die Grünen heeft 42 zetels te kort.

Maar de relatie tussen christendemocraten en liberalen is onder het vriespunt gezakt nadat FDP-leider Christian Lindner de formatiegesprekken maandag opblies. Het wantrouwen tussen Merkel en Lindner is bovendien bijzonder groot.

Een minderheidscoalitie met de groenen is een haalbaar alternatief, maar stoot ongetwijfeld op fel verzet van de CSU. De Beierse christendemocraten zijn een pak conservatiever dan Merkels CDU. Na de zwakke verkiezingsuitslag eiste CSU-leider Horst Seehofer dat de alliantie CDU/CSU een ruk naar rechts zou maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud