Toespraak Michel leidt tot Belgische clash in Europees Parlement

Premier Michel mocht een maand na Macron het Europees Parlement toespreken. Al was dat voor een kleiner publiek dan voor de Franse president. ©Photo News

Premier Charles Michel (MR) out zich als een overtuigd pro-Europeaan, maar met een handrem van N-VA-makelij. Dat leverde een erg Belgisch debat in het Europees Parlement op.

Een maand na de Franse president Emmanuel Macron en een maand voor de Nederlandse premier Mark Rutte gaf Michel donderdag zijn visie op de toekomst van Europa in het Europees Parlement. Voor papa Louis Michel en enkele tientallen Europarlementsleden begon hij zijn Europese verhaal voor een schaars gevuld halfrond. Na een debat van meer dan twee uur was het halfrond in Brussel wel behoorlijk gevuld.

Tegen die tijd had parlementsvoorzitter Antonio Tajani het al behoorlijk op zijn heupen: 'Iedereen mag in dit huis zeggen wat hij wil, maar ik wil er wel op wijzen dat dit debat over de toekomst van Europa gaat, en niet over de toekomst van België.' Vooral de Belgische Europarlementsleden kruisten de degens met de premier en dat leidde weleens tot vinnige uithalen.

Michel heeft zich de voorbije jaren ontpopt tot een overtuigde pro-Europeaan die mee in de cockpit wil bij de grote debatten en beslissingen. Hij schiet als generatiegenoot ook erg goed op met zijn Luxemburgse collega Xavier Bettel en Macron.

Die Europese overtuiging zat ook in zijn toespraak voor het Europees Parlement ingebakken. Hij wil 'met concrete resultaten opnieuw de meerwaarde van Europese samenwerking aantonen en de vertrouwensbreuk' met de burgers herstellen.

Debat nodig over rechtsstaat

'Onze eenheid is onze kracht, maar ze mag niet tot immobilisme leiden. Dan gaan we achteruit', klonk het. Michel pleit voor een Europese kopgroep die de verdere integratie trekt. 'Een Europa met verschillende snelheden is geen Europa à la carte', aldus Michel. 'Wie lid is van de club put er voordelen uit maar neemt ook de verantwoordelijkheden en plichten op.'

Die passage lijkt een duidelijke vingerwijzing naar landen als Polen en Hongarije die de rechtsstaat tarten en Europa enkel zien als een Bancontact-automaat waaruit geld getapt kan worden.

De Europese waarden liggen Michel na aan het hart. Hij legde de Europese verkozenen een voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders voor 'een regelmatig overleg onder gelijken over de rechtstaat' voor. 'We moeten op regelmatige basis bespreken wat werkt en wat niet goed gaat, op een collegiale manier, terwijl we elkaar recht in de ogen kijken', aldus Michel.

De premier stond ook open voor overleg over een manier om migranten op legale manier naar Europa te brengen. 'Vroeg of laat kunnen we zo'n debat niet langer vermijden.'

Meer of minder betalen voor Europa?

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vroeg Michel 'deels ja te zeggen' aan de plannen die hij woensdag had voorgesteld voor een nieuw Europees budgettair kader voor de periode 2021-2027. De Ierse premier Leo Varadkar en Macron toonden zich de voorbije maanden in het Europees Parlement ook bereid meer bij te dragen aan Europa.

België aanvaardt geen bijkomende inspanningen als die onze economische relance in gevaar brengen.
Charles Michel
Belgische premier

'Het gaat erom wat we in Europa samen willen doen, hoe en met wie,' zo keerde Michel de vraag om. Hij  noemde het voorstel van Juncker slechts 'een uitgangspunt' en benadrukte dat dit zal leiden tot heftige en intense debatten. Hij eist van Europa dezelfde gestrengheid voor het eigen budget als voor de nationale begrotingen. 'We moeten onze uitgaven efficiënter en beter besteden.'

Bij elke nieuwe vraag over de Belgische houding in het debat over de meerjarenbegroting zette de premier de handrem op: 'België zal geen bijkomende inspanningen aanvaarden als die onze economische relance in gevaar brengen.' Niemand twijfelt eraan dat die handrem de regeringspartij N-VA is.

De N-VA-factor

Kathleen Van Brempt (sp.a) wierp Michel voor de voeten dat de regering meer en meer eurosceptisch kleurt onder invloed van de N-VA. Ze hekelde de problemen met nucleaire veiligheid. 'Nederlandse collega's liggen meer wakker van de scheurtjes en lekken in onze kerncentrales dan de Belgen,' zei ze.'U moet de Europese kaart trekken.'

Van Brempt haalde,  net als Philippe Lamberts (Ecolo), uit naar de Belgische tegenwind in fiscale dossiers, van de tobintaks tot de Google-taks, en bij de strijd tegen de belastingontwijking. Michel wees die beschuldigingen af als een 'idioot gerucht'. Hij ging even in verkiezingsmodus door zijn weigering 'les te krijgen van een partij die de Waalse belastingbetaler in de bubbel van fotovoltaische cellen' meetrok.

De mensen houden van Europa, maar niet van de manier waarop de Europese Unie nu functioneert.
Guy Verhofstadt
Leider liberale ALDE-fractie

Sander Loones (N-VA) erkende dat de Europese visie van de N-VA verschilt van de liberale van Michel. 'De stem van België klinkt vandaag daardoor wat meer Noord-Europees.' Michel beseft volgens de N-VA'er dat 'niemand zit te wachten op Europese folietjes'. 'We willen de werking van de eurozone verbeteren, maar onze regering wil geen Europees ministerie van Financiën, geen groot eurozonebudget en geen Europese belastingen'.

De liberale fractieleider Guy Verhofstadt (Open VLD)  vroeg zich af of Loones dezelfde toespraak had gehoord van Michel. Volgens Verhofstadt sluit Michels visie naadloos aan bij de 'grote pro-Europese traditie van België'. 'De mensen houden van Europa, maar niet van de manier waarop de Europese Unie nu functioneert. Enkel Europa kan ons uit de miserie halen,' beklemtoonde hij. 'Al de rest zijn leugens, gefoefel en dromen die binnen de kortste keren nachtmerries worden.'

Catalonië

Zelfs de fractieleider van de centrumrechtse EVP, Manfred Weber, had het in zijn tussenkomst enkel over de N-VA, zonder dat met zoveel woorden te zeggen. Hij had het over de regionale identiteit en het gevaar dat die tot 'regionaal egoïsmen' leidt. Waarmee hij duidelijk het N-VA-standpunt over Catalonië viseerde. Loones bewierookte Michel dan weer omdat hij 'als eerste het geweld in Catalonië veroordeelde'.

Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) vroeg Michel  dan weer 'zich niet te laten afleiden door die zogenaamde eurorealisten in uw regering' en voluit mee te stappen in de Frans-Duitse plannen voor een Europees gevechtsvliegtuig. Gerolf Annemans (Vlaams Belang) vond dat de N-VA 'als puntje bij paaltje komt, als eerste rechtveert om een staande ovatie te geven en de Europese federale muziek te zingen'. Met een eentalig Franse toespraak in Europees Brussel presenteert Michel ons land als een Franstalige staat, zei Annemans, met toestemming van de N-VA-ministers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud