'Wit-Rusland heeft de steun van Poetin'

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Wit-Russische ambtsgenoot Loekasjenko kunnen het prima vinden. ©AFP

Vladimir Poetin is nog een van de weinig overgebleven bondgenoten van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft zaterdag met zijn Russische collega Vladimir Poetin over de situatie in zijn land gebeld. Dat hebben de staatsmedia gemeld. Volgens het Kremlin kwamen ze daarin overeen dat alle recente problemen snel zullen worden opgelost. 'We zullen niet aanvaarden dat destructieve krachten deze problemen uitbuiten om de goede samenwerking tussen Rusland en Wit-Rusland te ondergraven', klonk het in een mededeling. Volgens Loekasjenko beloofden de Russen dat ze hem zullen helpen als dat nodig is.

De sinds 1994 autoritair regerende Loekasjenko werd een week geleden weer met een overweldigende meerderheid herkozen en is aan zijn zesde ambtstermijn begonnen. Volgens velen zijn de uitslagen vervalst. Poetin heeft zijn buurman wel gefeliciteerd, maar het Kremlin lijkt verdeeld en weinig enthousiast over Loekasjenko.

Ook zaterdag wordt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk weer massaal betoogd tegen zittend president Loekasjenko. ©AFP

Er zit ruis op de lijn tussen de voormalige bondgenoten sinds Loekasjenko de Russische vraag om een sterkere integratie van de twee landen afwees en toenadering tot het Westen zocht. Dat deed de aanvoer van goedkope Russische olie en gas stokken, cruciaal voor de Wit-Russische economie. De economische malaise die daar het gevolg van was, leidde samen met Loekasjenko's lamentabele aanpak van de coronacrisis tot de huidige protesten.

Loekasjenko ziet dat anders. Volgens de Wit-Russische president wordt er vanuit het buitenland, net als eerder in bijvoorbeeld Oekraïne, gewerkt aan een soort staatsgreep. 'We moeten ons niet in de luren laten leggen door de zogenaamd vreedzame protesten, maar onderkennen wat hier gaande is', zei hij. Hij verweet vrijdag vooral krachten in Polen, Nederland en Oekraïne en de Russische oppositieleider Aleksej Navalni dat ze een omwenteling in Wit-Rusland bekokstoven.

Dat verzet is volgens Loekasjenko niet alleen een bedreiging voor zijn eigen land, maar 'voor heel de voormalige Sovjet-Unie'. Als Wit-Rusland valt, stort heel de Sovjetruimte in elkaar', zei hij.

Betogingen

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn inmiddels zaterdag opnieuw tienduizenden manifestanten de straat opgegaan om te protesteren tegen de herverkiezing van Loekasjenko.

Rondom het metrostation Poetsjkinskaja ten westen van het stadscentrum verzamelden zich duizenden mensen. Ze brachten onder meer met bloemen, kaarsen en een minuut stilte een hommage aan een manifestant die daar maandag in de buurt werd gedood. 'Neen aan het geweld', 'Leve Wit-Rusland' weerklonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud