Tsipras krijgt vertrouwen van Grieks parlement

‘Tijdens de volgende vier jaar zullen we het land uit de crisis leiden en de Griekse economie weer laten groeien’, zei premier Tsipras. ©© Alexandros Michailidis/Demotix/Corbis

Na drie dagen debatteren, krijgt de nieuwe regering van de Griekse premier Tsipras het vertrouwen van het parlement. Al viel er eigenlijk weinig te zeggen over het regeerakkoord, dat grotendeels wordt gedicteerd door de Europese geldschieters.

Tijdens de stemming donderdag vroeg op de ochtend gaven alle 155 parlementsleden van de regeringscoalitie - tussen het linkse Syriza en het rechts-populistische Anel - hun vertrouwen aan Alexis Tsipras. Het is een formaliteit die vereist is om een nieuwe regering in het zadel te zetten.

‘Tijdens de volgende vier jaar zullen we het land uit de crisis leiden en de Griekse economie weer laten groeien’, zei premier Tsipras. Al gaf hij aan dat het een moeilijk termijn zal worden. Tsipras zei ook tijdens de volgende maand een eerste positieve review te verwachten van het steunprogramma.

Dat steunprogramma overheerste ook het debat dat aan de stemming vooraf ging. Regering en oppositie beseffen dat het programma grotendeels het beleid van de volgende jaren zal blijven bepalen.

Tijdens verkiezingen in september slaagde Tsipras erin om opnieuw winst binnen te halen, nadat hij in de zomer was afgetreden als premier. Met de nieuwe stembusgang hoopte hij op een vernieuwd vertrouwen van de Griekse kiezer. Dat kreeg hij, ondanks zijn u-bocht over het Europese besparingsprogramma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud