Tsipras wint Griekse verkiezingen

©© Aristidis Vafeiadakis/ZUMA Press/Corbis

Uittredend premier Alexis Tsipras wint met zijn linkse partij Syriza overtuigend de Griekse verkiezingen. Hij greep net naast een absolute meerderheid. De conservatieve oppositie gaf de nederlaag al toe.

De Grieken lijken hun premier Alexis Tsipras het afgelopen stormachtige jaar, waarin Griekenland bijna uit de eurozone vloog, te vergeven. Tsipras' partij Syriza is op weg om de Griekse verkiezingen te winnen.

De officiële resultaten geven Syriza een verrassend duidelijke voorsprong. Met zo goed als alle stemmen geteld, ligt Syriza  op kop met 35,46 procent van de stemmen. Daarna volgt Nieuwe Democratie, met 28,1 procent. Tsipras heeft zo 145 zetels in het parlement, tegenover 149 in zijn vorige regering.

Hard werken

Tsipras eiste de zege op in een overwinningsspeech. Hij noemde de verkiezingszegen een duidelijk mandaat om vier jaar te regeren. Hij wees het volk er ook op dat de problemen van Griekenland niet op magische wijze zullen verdwijnen. 'We zullen hard moeten werken. Het zal niet makkelijk worden.'

De voorzitter van Nieuwe Democratie, Vangelis Meimarakis, geeft toe dat hij verloren heeft. 'De resultaten geven aan dat Syriza en Tsipras op kop staan. Ik feliciteer hem.' Tsipras mocht ook felicitaties in ontvangst nemen van Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement.

I've just congratulated @tsipras_eu for #Syriza victory in #Greece elections. Now a solid government ready to deliver is needed quickly— EP President (@EP_President) September 20, 2015

Coalitie voortzetten

Wellicht zal het niet lang duren voor de nieuwe regering aan de slag kan. Het is erg waarschijnlijk dat de huidige coalitie met de Onafhankelijke Grieken voortgezet wordt. Dat liet Tsipras ook uitschijnen tijdens zijn overwinningsspeech. Hij bevestigde dat hij wil voortwerken met de Onafhankelijke Grieken, die eerder hadden laten uitschijnen dat ze een samenwerking zien zitten. Het is veelbetekenend dat de voorzitter van de Onafhankelijke Grieken, Panos Kammenos, even op het podium verscheen toen Tsipras de overwinning opeiste.

(tussen haakjes verkiezingen van januari):

  • Syriza 145 (149)
  • Nieuwe Democratie 75 (76)
  • Gouden Dageraad 18 (17)
  • Pasok 17 (13)
  • Communisten 15 (15)
  • To Potami 11 (17)
  • Onafhankelijke Grieken 10 (13)
  • Centrum Unie 9 (0)

 

Zo'n voortzetting is mathematisch alleszins mogelijk: net als in januari strandt Syriza volgens de jongste projecties op een zucht van de meerderheid, met 145 van de 300 zitjes in het parlement (zie inzet). De uittredende coalitie zou met de Onafhankelijk Grieken goed zijn voor 155 zetels, een nipte meerderheid dus. 

Dat Tsipras de Grieken na alles wat er de afgelopen maanden gebeurd is, toch nog kan overtuigen, is opvallend. De verkiezingen kwamen er na de opvallende bocht die premier Tsipras deze zomer maakte. Tsipras en zijn partij zijn groot geworden door hun verzet tegen het harde besparingsbeleid dat de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zijn land de afgelopen jaren hebben opgelegd

Tsipras beloofde de kiezers in januari dat hij een einde zou maken aan de zware besparingen, maar in juli heeft Tsipras na maanden onderhandelen met de eurolanden uiteindelijk toch een nieuw besparings- en hervormingsprogramma moeten slikken, in ruil voor 86 miljard euro aan financiële steun. Tsipras kreeg het nieuwe noodprogramma dankzij de steun van de andere partijen vlot door het parlement, maar zijn eigen Syriza raakte verdeeld en de premier verloor zijn meerderheid.

Toch hebben de gebeurtenissen van de afgelopen maanden wel degelijk impact gehad op het kiesgedrag van de Grieken. Veel inwoners toonden hun ongenoegen door niet te gaan stemmen. Amper 55 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen, meldt de Griekse overheid. Dat is een historisch dieptepunt, blijkt uit de volggende grafiek van de Britse krant The Guardian:

#GreekElections turnout was at a record low, according to graph from the Guardian's @AlbertoNardelli #Greece pic.twitter.com/QEmqm01xNs— James Franey (@jamesfraney) September 20, 2015

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud