Tweede ronde beslist over presidentschap in Roemenië

De aftredende Roemeense president Klaus Iohannis kwam als winnaar uit de eerste ronde van de presidentsverkiezingen maar moet het binnen twee weken in een tweede ronde opnemen tegen de sociaaldemocratische ex-premier Dancila. ©AFP

De aftredende Roemeense president Klaus Iohannis heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Maar hij behaalde onvoldoende stemmen om een tweede ronde te vermijden.

De Roemenen trokken zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Aftredend president Klaus Iohannis begon als grote favoriet aan de strijd met ex-premier Viorica Dancila.

Hij lijkt die favorietenrol waar te maken. Volgens exitpolls zou Iohannis 39 procent van de stemmen behalen. In de tweede ronde op 24 november zou hij uitkomen tegen de sociaaldemocratische Dancila. Die zou 22,5 procent halen.

Nieuwe regering

Iohannis geniet de steun van de nieuwbakken regeringspartij PNL, de Nationale Liberale Partij, van premier Ludovic Orban. Een regering onder diens leiding kreeg afgelopen maandag nipt het vertrouwen van het Roemeense parlement.

39 procent
van de stemmen voor Iohannis
Volgens exitpolls zou Iohannis 39 procent van de stemmen behalen. Zijn dichtste belager, de sociaaldemocrate Dancila, zou op 22,5 procent stranden.

Het is al enkele jaren politiek turbulent in Roemenië. Enkele weken geleden viel de ploeg van toenmalig premier Dancila. Dat was al de derde regering onder leiding van sociaaldemocraten die er voortijdig de brui aan gaf sinds de verkiezingen eind 2016.

De regering-Orban zal besturen tot de volgende verkiezingen, die binnen het jaar moeten plaatsvinden. Maar er zijn ook vervroegde verkiezingen in de lente mogelijk. Orban hoopt samen met Iohannis het land te zuiveren van corruptie, die welig tiert, ook in politieke middens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud