Vaccinatieplicht bezorgt Italië kieskoorts

©BELGAIMAGE

Mogen politici ouders verplichten hun kinderen te laten inenten? Die vraag duikt op in de Italiaanse verkiezingsrace. Traditionele politici en populisten staan lijnrecht tegenover elkaar.

‘Italië heeft een vaccin nodig tegen onbekwaamheid, populisme en extremisme. Wij hebben een nieuw medicijn in petto: het luisterend oor.’ Met die slogan poogt de Italiaanse minister van Gezondheidszorg Beatrice Lorenzin dezer dagen kiezers te verleiden tot een stem voor haar partij Civica Popolare.

De campagneleus is niet lukraak gekozen. De kopvrouw van de nieuwe beweging kreeg de afgelopen maanden uit populistische hoek de wind van voren omdat ze de vaccinatieplicht in haar land uitbreidde. Op aansporen van Lorenzin keurde het Italiaanse parlement in juli een wet goed die Italiaanse ouders verplicht hun kinderen vanaf dit jaar niet langer tegen vier maar tegen tien ziektes te laten inenten. Het gaat onder meer om vaccins tegen difterie, polio, rodehond, de bof, tetanus en de mazelen.

Mazelenepidemie

De Italiaanse regering besliste de prikplicht uit te breiden omdat het land vorig jaar door een mazelenepidemie getroffen is. Liefst 5.004 Italianen raakten in 2017 besmet. Vier van hen zijn overleden. In 95 procent van de gevallen ging het om kinderen die niet of onvoldoende gevaccineerd waren. Italië nestelde zich in het Europese koppeloton van mazelenbesmettingen. Het nam 35 procent van alle infecties in de EU voor zijn rekening. Alleen in Roemenië was de toestand alarmerender.

hoe zit het elders in eu?

Niet alleen Italië scherpte dit jaar de vaccinatieplicht aan. Ook Frankrijk deed dat. Sinds 1 januari zijn niet langer drie maar elf inentingen verplicht. In ons land moeten kinderen enkel verplicht tegen polio worden gevaccineerd. In landen als Bulgarije, Kroatië en Griekenland zijn vier inentingen verplicht. Maar andere landen, zoals Nederland, geven ouders de vrije keuze. Daar zien ouders om religieuze redenen soms af van inentingen.

De uitbreiding van de vaccinatieplicht verhitte de gemoederen de afgelopen maanden al enkele keren. Meer dan eens trokken mensen de straat op om te protesteren tegen de regeringsmaatregel. Lorenzin en haar collega’s koppelden immers implicaties aan de niet-naleving van de prikplicht. Kinderen die niet alle inentingen krijgen, mogen niet naar overheidscrèches. Wie zijn kinderen inschrijft in de kleuter-, de lagere of de middelbare school en geen vaccinatiebewijzen kan voorleggen, riskeert boetes tot 500 euro.

Populistische partijen gingen al snel in het verzet. Beppe Grillo, de oprichter van de Vijfsterrenbeweging, poneerde in een van zijn blogs dat ‘sommige vaccins dodelijk’ zijn. Hij verwees ook naar een wetenschappelijke studie uit 1998 die betoogde dat het mazelenvaccin tot autisme leidt. Later is gebleken dat de auteur van dat werk onderzoeksfraude pleegde om zijn verhaal te staven. Maar zijn propaganda werkt nog wel altijd door.

Niet alleen de Vijfsterrenbeweging belooft de prikplicht weer af te schaffen als zij aan de macht komt. Ook de eurosceptische, antimigratiepartij Lega doet dat. Leider Matteo Salvini riep onlangs via Twitter nog op tot de afschaffing van de wet.

De scheidslijn tussen voor- en tegenstanders van verplichte inenting loopt gelijk met die tussen de traditionele partijen én de jongere anti-establishmentbewegingen. Zowel de centrumlinkse Democratische Partij van ex-premier Matteo Renzi als de rechtse Forza Italia van een andere voormalige regeringsleider, Silvio Berlusconi, schaarde zich de voorbije maanden uitdrukkelijk achter de uitbreiding van de vaccinatieplicht.

Regeringsvorming

‘De populistische partijen surfen op de golf van angst en onwetendheid die aangejaagd wordt door blogs en niet-wetenschappelijke sites. Zij hebben hun anti-establishmentrevolte ingeruild voor een antiwetenschappelijke retoriek’, merkte Lorenzin op.

De kwestie kan de vorming van een regering, na de parlementsverkiezingen van 4 maart, bemoeilijken. Berlusconi mikt op een centrumrechtse coalitie met Lega-steun. De hamvraag luidt of de partij van Salvini bereid is een campagnebelofte die ze fors heeft uitgespeeld, zomaar in te slikken voor een terugkeer aan de macht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud