Advertentie
Advertentie

Vader Le Pen gooit handdoek bij 'zijn' FN

FN-oprichter en -erevoorzitter Jean-Marie Le Pen heeft zichzelf helemaal buitenspel gezet in zijn partij. ©AFP

Jean-Marie Le Pen, de oprichter van het Front National in Frankrijk, zal niet deelnemen aan de regionale verkiezingen eind dit jaar. Hij ruimt baan voor zijn kleindochter Marion Maréchal-Le Pen. Le Pen had zich onmogelijk gemaakt na nieuwe ophefmakende uitspraken, die zelfs zijn dochter en huidig FN-topvrouw Marine Le Pen te gortig waren.

Vader Le Pen reed de jongste weken al enkele keren hard tegen de kar van het 'nieuwe' FN dat zijn dochter heeft opgebouwd. Marine Le Pen probeerde het FN een wat meer gematigd imago aan te meten. Maar dat doorkruiste Jean-Marie Le Pen begin deze maand door in een radio-interview nog maar eens te herhalen dat de gaskamers in de Duitse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog wat hem betreft 'een detail' in de geschiedenis zijn.

Daar deed de FN-coryfee kort nadien nog een schepje bovenop. In een interview in een extreemrechts blad verklaarde hij vorige week maarschalk Pétain, die van 1940 tot 1944 collaboreerde met Hitler, nooit als een verrader te hebben beschouwd.

In hetzelfde gesprek bestempelde hij premier Manuel Valls ook als een 'immigrant' en beschuldigde hij zijn dochter Marine van 'verraad'.

Druppel

Die uitspraken waren de druppel voor Marine Le Pen. Zij liet prompt weten haar vader van de kieslijst voor de regionale verkiezingen in december dit jaar te willen weren. Ze zinspeelde zelfs op een uitsluiting van haar vader uit de partij.

Normaal zou het partijbureau van het FN zich op 17 april buigen over de samenstelling van de kieslijsten en het eventuele lijsttrekkerschap van Jean-Marie Le Pen. Maar die houdt nu de eer aan zichzelf.

Vader Le Pen liet maandag weten de FN-lijst in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) niet te zullen trekken. Hij ruimt baan voor zijn kleindochter Marion. In een gesprek met de Franse krant Le Figaro stelt de erevoorzitter wel 'de beste kandidaat te zijn voor het FN'. Tezelfdertijd zegt hij 'niet degene te willen zijn die de partij schade berokkent'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud