nieuwsanalyse

Verkiezingen Italië: Salvini bestormt rode burcht Emilia-Romagna

Lega-leider Matteo Salvini hoopt zondag de macht te grijpen in Emilia-Romagna, traditioneel een links bastion. ©REUTERS

De verkiezingen in de rijke noordelijke regio vormen een grote test voor de Italiaanse regering. Een zege van de uiterst rechtse Lega in het linkse bastion kan het lot van de bestuursploeg van premier Giuseppe Conte bezegelen.

Emilia-Romagna vormt zondag even het politieke centrum van Italië. De inwoners van de rijke regio met hoofdstad Bologna trekken naar de stembus om regionale vertegenwoordigers te kiezen. Maar de uitslag van de race kan in Rome een politieke aardschok veroorzaken.

De voorbije eeuw was Emilia-Romagna een oninneembare rode burcht. Krijgt Matteo Salvini zijn zin, dan komt daar dit weekeinde verandering in. De leider van de uiterst rechtse Lega doorkruiste het zowat 22.500 km2 gebied de afgelopen weken met zijn antimigratiediscours.

Familiebedrijfjes

In grote steden als Bologna en Parma slaat de populistische boodschap van Salvini en co. minder aan. Maar op het platteland vindt de Lega-leider met zijn betoog wel gehoor. 'Zeker in streken waar ambachtelijke en familiebedrijfjes gevestigd zijn. Die kregen het de afgelopen jaren zwaar te verduren door de mondialisering', stippen experts aan.

Een nederlaag van de Democratische Partij kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen, kan tot een implosie leiden van de Vijfsterrenbeweging en het einde inluiden van de regeringscoalitie.
Florian Hense en Lorenzo Codogno
Italiaanse economen

Om links van de macht te verdrijven in Emilia-Romagna sloeg Salvini de handen in elkaar met Forza Italia, de partij van ex-premier Silvio Berlusconi, en met de uiterst rechtse Fratelli d'Italia. Hij schoof Lega-senatrice Lucia Borgonzoni naar voren als uitdager voor Stefano Bonaccini, de kandidaat van de centrumlinkse Democratische Partij die de regio de voorbije jaren voorzat en een gooi doet naar een nieuw mandaat.

Inhoudelijk heeft Borgonzoni niet veel te melden. Het is dan ook niet haar verdienste dat het rechtse blok in de peilingen in een nek-aan-nekrace verwikkeld is met centrumlinks. Die pluim mag Salvini, die slechts af en toe met Borgonzoni optrok, vooral op zijn hoed steken.

Grote test

Het hoeft niet te verbazen dat de Lega-leider zo zwaar inzet op de bestorming van de rode burcht. Slaagt hij erin het linkse bolwerk te veroveren, dan deelt hij centrumlinks vanzelfsprekend een zware klap uit.

Tegenstanders van Matteo Salvini richtten in november vorig jaar een burgerbeweging, de Sardines, op. ©AFP

Maar de gevolgen kunnen tot in Rome voelbaar zijn. 'De regionale stembusslag van zondag vormt een grote test voor de Italiaanse regering', zegt Florian Hense, econoom van de bank Berenberg.

In september vorig jaar begonnen de linkse aartsrivalen, de Vijfsterrenbeweging en de Democratische Partij, aan een gezamenlijk avontuur. Maar een overweldigend succes is die samenwerking tot nu niet geweest.

Vrees voor Salvini

Integendeel. Veel meer dan de vrees voor vervroegde parlementsverkiezingen en een triomfantelijke terugkeer aan de macht van Matteo Salvini bindt de ploeg van premier Giuseppe Conte niet.

Bovendien kampt de Vijfsterrenbeweging, de grootste coalitiepartner, met een interne crisis. Die culmineerde afgelopen week in het vertrek van Luigi di Maio als partijleider.

'Een nederlaag van de Democratische Partij kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen, kan tot een implosie leiden van de Vijfsterrenbeweging en kan het einde inluiden van de regeringscoalitie', stellen Florian Hense en Lorenzo Codogno, voormalig hoofdeconoom van de Italiaanse Schatkist. En lijken vervroegde verkiezingen in de derde economie van de eurozone vrijwel de enige uitweg.

Sardines

Als Emilia-Romagna zondag toch niet van politieke kleur verandert, mag links een bedankje sturen naar de Sardines. Vier onbekende jongeren stampten die burgerbeweging in november vorig jaar uit de grond in Bologna.

Hun drijfveer? De wereld laten weten dat niet alle Italianen zich scharen achter de populistische antimigratieboodschap van Salvini en co. De voorbije weken trokken ze, gewapend met afbeeldingen van sardientjes, door verschillende steden om het 'haatdiscours' van de Lega-leider aan te klagen.

De Sardines zingen het partizanenliedje Bella Ciao op hun bijeenkomsten.

Met die bijeenkomsten, waarop ze het partizanenliedje Bella Ciao zingen, willen de deelnemers politici die een andere politiek dan die van Salvini voorstaan, een hart onder de riem steken. Of de Sardines de Lega in Emilia-Romagna van de macht kunnen houden, moet zondagnacht blijken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect