Advertentie

'Verloving' tussen Macron en liberale Alde

©AFP

Acht liberale partijen en de Renaissance-beweging van de Franse president Emmanuel Macron ondertekenden in Straatsburg een engagement om een nieuwe pro-Europese fractie te vormen na de Europese verkiezingen.

De nakende samenwerking tussen de liberale Alde-groep en Macron hing al langer in de lucht. De plechtige ondertekening van dit engagement op een gezamenlijke campagnemeeting in Straatsburg maakt de verloving nu officieel. 

Verhofstadt gehospitaliseerd

De fractieleider in het Europees parlement en oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD) kon de bijeenkomst als gevolg van een acute niercrisis niet bijwonen. Hij was voor verzorging opgenomen in een ziekenhuis in Parijs. Hij is een van de architecten van de samenwerking en mentaal staan de Vlaamse liberalen van open VLD achter de fusie. De acht partijen die wel al tekenden, zijn: de Renaissance-beweging van Macron (de naam van zijn Europese lijst), de Nederlandse linksliberale D66 en rechtsliberale VVD, het Spaanse Ciudadanos, het Duitse FDP, het Hongaarse Momentum, het Oostenrijkse NEOS en de Belgische Franstalige liberalen van de MR, de partij van premier Charles Michel.

Alde en La République En Marche zijn vastbesloten om na de Europese verkiezingen een nieuwe fractie te vormen waarbij andere, gelijkgezinde partijen zich zullen kunnen aansluiten.
Gezamenlijke verklaring Straatsburg

Tegelijk hoopt de nieuwe politieke formatie gelijkgezinde politieke families binnen te halen. Alde en La République En Marche zijn vastbesloten om na de Europese verkiezingen een nieuwe fractie te vormen waarbij andere, gelijkgezinde partijen zich zullen kunnen aansluiten,' zegt de gemeenschappelijke verklaring. De bedoeling van de nieuwe machtspartij is ondubbelzinnig: 'Deze nieuwe fractie zal een nieuwe kracht vormen in het Europees Parlement en zal breken met de machtsconcentratie in handen van sociaal- en christendemocraten.'

In het midden van het bed

De nieuwe fractie, die nog geen naam heeft, wil met andere woorden zoveel mogelijk mogelijk zieltjes winnen, ook in andere politieke families. 'Deze grote meeting brengt alle democraten, progressieven, liberalen, centristen en hervormingsgezinden samen die na 26 mei zullen proberen Europa te hervormen,' beklemtoont Verhofstadt in zijn videoboodschap vanop zijn ziekbed.

Zonder deze centristische groep is geen meerderheid mogelijk.
Nathalie Loiseau
Lijsttrekker Renaissance

Het is de bedoeling in het midden van het bed te belanden als onmisbare partner voor elke coalitie en 'kingmaker' Met de Macronisten erbij hoopt de nieuwe beweging op een honderdtal zetels in het Europees parlement. 'Zonder deze centristische groep is geen meerderheid mogelijk,' beklemtoont de lijsttrekker voor Renaissance, Nathalie Loiseau, op de campagnemeeting (foto).

Steun van Renzi

Loiseau kreeg in Straatsburg de steun van premier Edouard Philippe en van een aantal oudgedienden uit andere partijen, die zich scharen achter het Europese programma van de Renaissance-lijst. Een van hen is oud-premier Jean-Pierre Raffarin, die wel lid blijft van de centrumrechtse partij Les Républicains (LR).

De nieuwe pro-Europese fractie hengelt ook naar steun bij partijen in de oude machtsblokken de centrumrechtse EVP en de sociaaldemocratische S&D. Opvallend in dit verband is de videoboodschap die de voormalige socialistische premier Matteo Renzi gaf op de bijeenkomst in Straatsburg. De partij van Renzi is momenteel goed voor 18 zitjes in het Europarlement.

Of Renzi aansluit bij de nieuwe centristische pro-Europese groep, is nog niet zeker. Wellicht komt pas na de Europese verkiezingen de echte snuffelronde op gang. Onder meer de N-VA is op zoek naar een nieuwe hub. De partij heeft duidelijke raakpunten met de Nederlandse VVD dat heel wat eurokritischer is dan bijvoorbeeld Verhofstadt zelf of de mensen van Macron.

Ook de Portugese socialistische premier, Antonio Costa, liet van zich horen in Straatsburg via een videoboodschap. Costa blijft wel deel uitmaken van de sociaaldemocratische familie. Hij ontving zondag de sociaaldemocratische 'spitzenkandidaat' Frans Timmermans, die het gezicht is van de Europese campagne van S&D en de socialistische kandidaat voor de opvolging van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud